Cercetarea care s-ar putea dovedi extrem de utilă pentru cei paralizați

de: Nicoleta Apostol
19 10. 2017

Cercetători de la Case Western University ar fi găsit o modalitate de a activa o cale nervoasă, care permite pacienților cu coloana ruptă să respire.

Echipa a dezvoltat un tratament inedit care aduce cu un pas mai aproape știința de medicină. Aceștia au utilizat o combinație de terapie de medicamente și lumină și au activat cu succes o cale nervoasă alternativă la un șobolan cu măduva spinării tăiată, permițându-i animalului să respire fără ajutorul unui ventilator. Ceea ce au descoperit cercetătorii poate ajuta la menținerea în afara ventilatoarelor a pacienților cu leziuni ale coloanei vertebrale.

În mod normal, creierul este responsabil pentru trimiterea și primirea semnalelor necesare pentru a controla respirația. cu toate acestea, atunci când coloana vertebrală a unui pacient este deteriorată la nivelul gâtului, aceste mesaje nu vor călători de-a lungul canalelor obișnuite, de aceea sunt utilizate ventilatoarele.

Terapia pare să permită coloanei vertebrale să ocolească acest canal și să înceapă să respire fără ajutorul creierului. Șobolanilor supuși experimentului le-au fost rupte cordurile spinării, astfel încât creierul nu ar fi putut fi implicat în respirație.

Cercetătorii consideră că tratamentul declanșează un răspuns de supraviețuire la subiecți. Studiile suplimentare ar putea dezvălui impactul extraordinar pe care această terapie îl poate avea asupra pacienților cu leziuni ale măduvei spinării. Dr. Silver menționează că utilizarea ventilatoarelor poate avea adesea consecințe grave pentru pacienți. Infecțiile și alte complicații sunt o cauză principală a decesului, după leziunile măduvei spinării.

Totuși, această lucrare este departe de a fi testată pe pacienți umani. Chiar și așa, cercetarea particulară a acestei terapii ajută în producerea unor tratamente pentru leziunile spinale. Prin îmbunătățirea înțelegerii rețelei spinale, cercetările similare ar putea oferi descoperiri cheie,  care ar putea ajuta pacienții în viitorul apropiat