14 oct. 2017 | 14:50

Un tratament descoperit din greșeală ți-ar putea repara dinții

ACTUALITATE
Un tratament descoperit din greșeală ți-ar putea repara dinții

Un medicament creat pentru pacienți cu Alzheimer ar putea înlocui implanturile pentru repararea cavității, fără intervenția dentistului.

Dezvoltat și testat pentru a trata boala Alzheimer, medicamentul se întâmplă, de asemenea, să ajute mecanismul natural de regenerare a dinților. Tideglusib funcționează prin stimularea celulelor stem din pulpa dinților, sursa de dentină nouă. Dentina este substanța mineralizată sub smalțul dintelui și distrusă de cariile dentare.

Dinții pot regenera în mod natural dentina, fără asistență, dar numai în anumite circumstanțe. Pulpa trebuie expusă prin infecție, cum ar fi degradarea, sau traume pentru a determina fabricarea dentinei. Dar chiar și atunci, dintele poate să redea doar un strat foarte subțire (nu este suficient pentru a repara cavitățile cauzate de carii, care sunt în general adânci). Tideglusib modifică acest rezultat, deoarece împiedică GSK-3, care oprește formarea dentinei.

În cadrul cercetării, echipa a introdus bureți biodegradabili din colagen înmuiat în Tideglusib în cavități. Bureții au declanșat creșterea dentinei și, în șase săptămâni, daunele au fost reparate. Structura de colagen a bureților s-a topit, lăsând doar dintele intact.

Până în prezent, procedura a fost utilizată numai pe dinți de șoareci. Cu toate aceste, profesorul universitar Paul Sharpe a declarat că folosirea unui medicament care a fost deja testat în studiile clinice pentru boala Alzheimer oferă o oportunitate reală de a obține rapid tratament dentar în clinici, potrivit Futurism.