02 oct. 2017 | 13:14

Premiul Nobel pentru medicină: cercetarea premiată pentru studierea ritmului biologic

ACTUALITATE
Premiul Nobel pentru medicină: cercetarea premiată pentru studierea ritmului biologic

Premiul Nobel pentru Medicină în 2017 a fost acordat cercetătorilor Jeffrey Hall, Michael Rosbash și Michael Young. Munca lor se va dovedi crucială în înțelegerea biologiei.

Cei trei cercetători au fost laureați pentru descoperirile lor care explică mecanisme moleculare implicate în controlul ritmului circadian. Conform comitetului Nobel, grupul a fost recunoscut pentru cercetările care explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic, astfel încât să fie sincronizat cu revoluțiile Pământului.

Acești oameni de știință își împart un premiu de peste 933.000 de euro pentru descoperirirea lor fundamentală în biologie. Pe lângă premiul în bani, ei vor primi și trei medalii din aur, gravate cu numele lor pe ele.

Echipa a identificat o genă, folosind niște muște de fructe, care controlează ritmul zilnic al creaturilor. Gena codifică o proteină în interiorul celulei în timpul nopții, care apoi se degradează în timpul zilei. Atunci când există o nepotrivire între acest „ceas” intern și mediul exterior, ea poate afecta bunăstarea organismului.

Diferitele gene și proteine implicate în ceasul intern, descoperite de echipă, au ajutat la explicarea modului în care mecanismul de feedback regulator funcționează și se adaptează la diferite condiții, precum și mecanismul prin care lumina poate sincroniza ceasul.

În 2016, Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină i-a revenit japonezului Yoshinori Ohsumi, care a descoperit mecanismului autofagiei. Erorile din aceste gene pot cauza o serie de boli, iar descoperirea acestuia va ajuta la explicarea cauzelor unor boli, precum cancerul sau Parkinson.