O nouă descoperire arată cum creierul e conectat la sistemul imunitar

O nouă descoperire arată cum creierul e conectat la sistemul imunitar

O lucrare recentă a arătat cum creierul nostru poate conduce reziduuri prin vasele limfatice, sistemul de canalizare al organismului.

Rezultatele sugerează că ele ar putea acționa ca o conexiune între creier și sistemul imunitar„Am văzut cu adevărat cum creierul oamenilor scurge lichidul în aceste vase”, a declarat Daniel Reich, cercetător principal la National Intitute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) și autorul principal al studiului publicat online în eLife . ”Sperăm ca rezultatele noastre să ofere noi informații despre o varietate de afecțiuni neurologice”, adaugă Reich.

Reich este radiolog și neurolog și utilizează în primul rând imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a investiga scleroza multiplă și alte tulburări neurologice despre care se crede că implică sistemul imunitar. Împreună cu o echipă, Reich a descoperit vasele limfatice din dura, acoperirea exterioară a creierului.

Pentru a căuta vasele, echipa lui Reich s-a folosit de RMN pentru a scana creierul a cinci voluntari sănătoși, care au fost injectați cu gadobutrol, un colorant magnetic folosit în mod obișnuit pentru a vizualiza vasele de sânge ale creierului afectat de boli ca fi scleroza multiplă sau cancerul. Moleculele de colorant sunt suficient de mici pentru a se scurge din vasele de sânge din dur, dar prea mari pentru a trece prin bariera hemato-encefalică și pentru a intra în alte părți ale creierului.

Vasele limfatice fac parte din sistemul circulator al organismului. În cea mai mare parte a corpului, ele sunt alături de vasele de sânge. Ele transportă limfa, un fluid incolor care conține celule imune și deșeuri, la ganglionii limfatici. Vasele sanguine livrează celulele albe din sânge unui organ și sistemul limfatic îndepărtează celulele și le redistribuie prin corp. Procesul ajută sistemul imunitar să detecteze dacă un organ este atacat de bacterii sau viruși sau a fost rănit.

În 1816, un anatomist italian a găsit vase limfatice pe suprafața creierului, dar timp de două secole a fost uitată această descoperire. Până de curând, cercetătorii din epoca modernă nu au găsit nici o dovadă a unui sistem limfatic în creier. Apoi, în 2015, două experimente făcute pe șoareci au venit cu dovezi ale sistemului limfatic membrana dura mater.

Aceste rezultate ar putea schimba fundamental modul în care ne gândim că sistemul imunitar și creierul se intersectează, a spus Walter Koroshetz, director NINDS, potrivit Science DailyEchipa lui Reich intenționează să investigheze dacă sistemul limfatic funcționează diferit la pacienții care au scleroză multiplă sau alte tulburări neuroinflamatorii.

Citește și: