Black Friday 2017: cum să nu fii înșelat online

de: Alexandru Puiu
15 11. 2017

Black Friday 2017 se apropie cu pași repezi și ar fi ideal să ai în vedere câteva „detalii tehnice” ca să eviți tentativele de fraudă cu care te vei confrunta.

Black Friday 2017 va fi un eveniment foarte important pentru amatorii de reduceri, atât în magazinele online, cât și în supermarket-uri sau hipermarket-uri. Până să ajungem însă în magazinul de la colț, în noaptea dintre 16 și 17 noiembrie, mulți dintre noi vor sta treji pentru a nu rata un Xbox la 500 de lei, de exemplu.

[related]

În mod evident, nu este nimic greșit în a vâna o super ofertă. Problema este că, în egală măsură, internetul va fi încărcat cu țepe, păcăleli și tentative de fraudă în perioada imediat următoare mai mult decât în restul anului. Site-uri de care nu ai auzit niciodată vor încerca să-ți ofere niște produse atrăgătoare la prețuri infime, iar pentru că este sezonul Black Friday, ești mult mai tentat să crezi că sunt adevărate. Volumul de spam din această săptămână de la „magazine online” la care nu te-ai abonat niciodată este de asemenea îngrijorător.

Black Friday 2017 vine la pachet atât cu oferte de la comercianți cunoscuți, cât și cu eforturi sporite din partea criminalilor cibernetici. Din neatenție, ți-ai introdus cardul într-un site ce pare autentic, doar pentru a vedea că banii ți-au plecat în neant. În final, dacă o ofertă sună prea bine ca să fie adevărată s-ar putea să nu fie. Acesta este principiul pe care nu trebuie să-l uiți în momentul în care te înarmezi cu cafea și energizante în zilele următoare.

Black Friday 2017: sfaturi ca să nu crezi site-urile nesigure

În multe alte țări din lume, Black Friday este o singură zi din an: ultima vineri din noiembrie. În România, ziua ofertelor a fost setată de eMAG pe 17 noiembrie, pentru că în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie va fi un weekend prelungit. De Black Friday, retailerul a promis că va livra produsele înainte de 29 noiembrie.

Când vine vorba de siguranța de Black Friday, încearcă să identifici și să eviți mesajele de tip phishing primite pe mail. În perioada Black Friday 2017 e foarte probabil să primești mesaje ce par să conțină coduri de reduceri pe site-uri populare. Un click pe un astfel de email îți poate afișa o clonă de eMAG sau te poate invita să-ți introduci datele de card ca să fii „primul care află cele mai bune oferte”. Nu deschide atașamentele de la persoane pe care nu le cunoști.

Nu cumpăra produse de pe site-uri pe care nu le cunoști sau din mail-uri nesolicitate. Întotdeauna vei găsi un produs mai ieftin în altă parte, dar, mai bine, plătești doi lei în plus, decât să fii păcălit. Dacă ești tentat să faci o investiție pe un site mai puțin cunoscut, caută-l pe Google și aruncă o privire peste feedback-ul celorlalți cumpărători.

Foarte important de Black Friday e să verifici că e un site securizat. Majoritatea site-urile de încredere în 2017 folosesc un certificat SSL și oferă o conexiune securitată HTTPS. Asta înseamnă că, dacă arunci o privire în bara de adresă, la început vei vedea un lacăt însoțit, eventual, de cuvântul Secure și prefixul https://. Ideal ar fi să nu faci achiziții de pe site-uri fără https, iar dacă nu te poți abține, măcar fă un efort ca niciodată să nu-ți tastezi datele de card într-un site nesecurizat cu SSL.

Esențial e să nu divulgi codul PIN de la cardul de credit sau de debit online. De fiecare dată când faci achiziții online, de Black Friday sau în altă perioadă, îți este cerut codul CVV (Card Verification Value). Acesta este diferit de codul PIN. Este imprimat pe spatele cardului și are doar trei cifre, în loc de patru. Comercianții online îl solicită ca o măsură suplimentară de verificare că cel care încearcă să cumpere are acces fizic la card și este proprietarul său.

Niciodată nu este mai important decât de Black Friday 2017 să nu ai viruși pe sistem. Un mail malițios te poate infecta și este foarte probabil să ai deja vreun troian pe sistem sau altă formă de malware. O infecție pe PC în această perioadă s-ar să te coste datele de card și, în consecință, bani reali. Scanează-ți PC-ul complet cu un antivirus de încredere, chiar și dacă este vorba de Windows Defender.

De Black Friday ar trebui să cumperi doar de pe dispozitive personale

Cele mai bune cumpărături de Black Friday le faci din confortul căminului de pe PC-ul, smartphone-ul sau tableta personală. Niciodată să nu te apuci de cumpărături online de pe un computer public dintr-o cafenea, o bibliotecă sau de la școală. Pe acele sisteme s-ar putea să fie instalate aplicații de tip keylogger care expediază unui hacker la intervale regulate un document cu fiecare tastă apăsată. Chiar și dacă nu-ți tastezi datele de card pe acel computer, este suficient să te fi autentificat pe un site pe care ai datele de card asociate și, din acel moment, cineva poate face cumpărături liniștit pe banii tăi.

Orice tranzacție de Black Friday 2017 s-ar putea reflecta în apeluri telefonice suplimentare sau mailuri de confirmare ale comenzilor. Fii circumspect cu aceste interacțiuni. Nu-ți da datele de card la telefon și niciodată nu le scrie într-un mail nimănui.

Dacă ești în deplasare în zilele de Black Friday, folosește-ți pe cât posibil conexiunea de date a telefonului sau a tabletei pentru a efectua achiziții. O rețea publică dintr-o cafenea sau un aeroport, fie ea și una securizată cu parolă, este de multe ori vulnerabilă în fața hackerilor. Asta înseamnă că traficul de date poate fi interceptat și, împreună cu acel trafic, s-ar putea ca cineva să-ți ia datele de card sau numele de utilizator și parola pe care le-ai folosit pe vreun magazin online. În cel mai rău caz, dacă ești nevoit să folosești o conexiune Wi-Fi nesecurizată de Black Friday, încearcă să te conectezi printr-un VPN.

Folosește un browser sigur, actualizat. Verifică să nu fie ancorate în browser extensii pe care nu le cunoști sau pe care nu le-ai folosit niciodată. O soluție de securitate completă sau un antivirus cu toate update-urile la zi este de asemenea foarte important. Troieni, viruși și varii forme de malware sunt la modă în această perioadă, iar un computer nesecurizat te poate pune în pericol online, indiferent cât de precaut ești. Evită pe cât posibil bannerele online cu oferte tentante.

Nu în ultimul rând, fă-ți un obicei din a-ți verifica tranzacțiile bancare, mai ales în perioada de dinainte și de după Black Friday 2017. Deși majoritatea băncilor oferă un mecanism de notificare prin SMS în urma unei tranzacții, s-ar putea ca anumite sume să fie neglijate pentru că sunt prea mici. Nici o tranzacție nejustificată nu trebuie să figureze pe extrasul tău de cont. Nu de alta, dar există riscul ca o tranzacție mai mică să fie doar un test, urmând ca în câteva zile să rămâi fără nici un ban în cont.

[related]