Armata care instruiește soldați cu ajutorul realității virtuale

de: Nicoleta Apostol
30 10. 2017

Armata australiană introduce un nou tip de instruire, bazată pe realitatea virtuală (VR). E și prima care apelează la această tehnologie.

Ministrul Apărării din Australia a anunțat că proiectul de 2,2 milioane de dolari pentru dezvoltarea acestui program de instruire va fi realizat în colaborare cu Universitatea din Newcastle (UON) și cu sprijinul profesorilor asociați Eugene Nalivaiko și Rohan Walker. Acest program va funcționa cu o tactică de luptă SMART (Self-Management and Resilience Training), deja implementată pentru armata australiană.

Soldații se vor baza pe elementele programului SMART, a cărui abordare adaptează instrumentele de terapie comportamentală cognitivă pentru gestionarea stresului zilnic și formarea rezistenței, și vor folosi simulări în lumea reală prin tehnologie VR. Programul va urmări, în esență, monitorizarea felului în care stresul modifică modul în care funcționează creierul și, la rândul său, oferă strategii militare mai bune pentru a ajuta soldații să facă față situațiilor limită. Cu aceste informații, superiorii lor nu numai că pot face ajustările necesare, dar și decid dacă soldatul ar fi pregătit pentru operațiuni reale.

Poate că cea mai importantă parte a acestui nou program este că biometria va fi utilizată pentru calcularea răspunsurilor și analizarea rezultatelor. Profesorul Walker susține că punerea la dispoziție a unor date fiabile va fi critică pentru armată. „Este dificil să testezi rezistența cognitivă atunci când subiecții trebuie să fie judecătorii propriei abilități. Pot exista mai mulți factori la joc ca fiind nesiguri de limitele proprii. Beneficiile utilizării unui test de scenariu virtual pentru a simula răspunsul sunt uriașe, dar un factor major este că putem oferi o imagine exactă a locului în care un stagiar se află la în teste și cât de bine au răspuns scenariilor simulate”, a detaliat acesta.