12 oct. 2017 | 09:00

Oculus Go este cel mai ieftin headset de realitate virtuală și nu are nevoie de mobil

VIDEO ACTUALITATE

După ce Facebook a ajuns să domine planeta cu peste două miliarde de utilizatori, Mark Zuckerberg a anunțat Oculus Go pentru a aduce VR-ul în orice casă.

Încă de la primele kituri de realitate virtuală, ai avut două variante. Prima implica utilizarea unui kit precum Oculus Rift sau HTC Vive conectat la PC. A doua necesita strecurarea unui telefon în interiorul unei căști destul de ieftină pentru un efect similar. O a treia variantă, semnificativ mai ieftină, dar la fel de imersivă, tocmai a fost propusă de Mark Zuckerberg pe scena unei conferințe de VR din California.

Oculus este o companie Facebook și, în încercarea de a aduce experiențe de realitate virtuală în fiecare colț al lumii, tocmai a anunțat Oculus Go. Jucăria din imaginea de mai sus reprezintă un headset ce nu are nevoie de niciun alt gadget în preajmă pentru a te transpune în lumi miraculoase. Toată tehnologia necesară a fost integrată într-o cască destul de similară cu Rift, dar semnificativ mai ieftină.

Oculus Go va costa doar 200 de dolari când va ajunge pe piață anul viitor. Aceasta nu va reuși să ofere o experiență similară cu cea generată de un PC de top în tandem cu Rift sau Vive, dar măcar nu va mai necesita un smartphone de dimensiuni generoase strecurat în cutie. Conform declarațiilor oficiale, Go încearcă să completeze spațiul din piață dintre Gear VR și Rift. Promovat ca fiind cel mai ieftin headset de VR din toate timpurile, gadgetul pare să fie o idee destul de bună. Pentru a-și îndeplini scopul, are camere pe headset și folosește algoritmi avansați de viziune computerizată pentru a-și ”conștientiza” amplasamentul în spațiu.

Calitatea lentilelor de pe Oculus Go este una foarte bună, ecranul este de cea mai mai bună calitate și are o rezoluție nativă de 2.560 x 1.440 pixeli. Panoul folosit este un LCD cu un timp de răspuns ultra rapid pentru a afișa imagini foarte clare. Același headset este capabil de generarea unui sunet spațial pentru o experiență imersivă. Astfel, nu mai trebuie să conectezi niște căști separate sau să-ți cumperi unele speciale.

La început, orice aplicație creată pentru Samsung Gear VR va rula fără probleme și pe Oculus Go. În timp, ar trebui însă să vedem experiențe dedicate create pentru Go.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele