Rusia ar fi preluat informații din telefoanele soldaților NATO pentru a-i șantaja

Rusia ar fi preluat informații din telefoanele soldaților NATO pentru a-i șantaja

Hackerii ruși ar fi cules informații pentru Kremlin din telefoanele soldaților NATO, cu scopul de a deconspira planurile Alianței Nord-Atlantice și de a șantaja soldații.

Mai mulți oficiali și militari NATO au declarat că telefoanele lor ar fi fost „parazitate” de către hackerii ruși, conform Wall Street Journal. Țintele principale ar fi fost trupele aliate din Polonia și statele baltice. Se presupune că Rusia a folosit, drone echipate cu sisteme de supraveghere pentru a prelua informații din telefoanele trupelor.

Christopher L’Heureux, conducătorul bazei NATO din Polonia, a declarat pentru WSJ că în urma unui exercițiu militar, a găsit indicii că un IP rusesc încerca să-i acceseze datele din telefon. „Oricine ar fi fost, încerca să mă localizeze geografic. Mi-am zis: Ce naiba e asta?”, a spus L’Heureux. Cel puțin alți șase soldați conduși de L’Heureux au fost atacaț de hackeri.

Alți soldați NATO au povestit că au fost abordați în spații publice de spioni ruși care au început să îi șantajeze cu informații despre ei, precum orașul în care trăiesc și membrii familiei lor, care fuseseră extrase de pe conturile de Facebook și de e-mail.

Ministerul Apărării din Rusia nu a formulat un răspuns cererii publicației WSJ cu privire la acuzații.