Retrospectiva anului 2014 – cele mai importante evenimente și lansări din lumea tehnologiei

de: Octavian Palade
01 01. 2015

Anul 2014 a fost unul foarte interesant pentru industria tehnologiei. Playtech ți-a pregătit un scurt rezumat al celor mai importante vești din IT de anul trecut. 

Anul trecut a fost marcat de achiziții importante, de amenințări la adresa intimității internauților, de pericole informatice fără precedent, dar și de lansări spectaculoase. 2014 a fost anul ceasurilor inteligente și al dronelor, al ecranelor curbate și al Internet of Things.

A fost un an marcat de termeni precum ”cloud” sau ”spionaj cibernetic” și ”wearable”. Am făcut, mai jos, o selecție a celor mai importante știri publicate pe Playtech anul acesta, fără o ordine cronologică anume.

Dacă vreți să vedeți previziunile pentru anul 2015, le puteți găsi aicidar vă așteptăm să ne spuneți, în secțiunea de comentarii, care au fost veștile din tehnologie care v-au impresionat pe voi în 2014 și ce așteptări aveți în 2015.

Până și pereții vor fi inteligenți în viitorul ultraconectat gândit de Intel

În cadrul Intel Education Summit 2014, eveniment desfășurat în Istanbul, Turcia, am discutat cu experții Intel despre tehnologiile viitorului, despre viitorul ultraconectat și toate posibilitățile pe care le deschide Internetul Tuturor Lucrurilor.

Am stat de vorbă cu Brian Quinn, de la Intel Labs Europe, dar și cu Guenther Juengerdirector Corporate Affairs Intel EMEA. Internetul Tuturor Lucrurilor (Internet of Things) va lua multe forme, dar va fi alcătuit, în mare, de computere de dimensiuni foarte mici. Asta oferă atât Galileo, cât și Edison, două platforme lansate de Intel în ultimii doi ani. Quinn orbește despre prăjitoare de pâine inteligente care pot să-ți arate, în timp real, pe smartphone, cât de tare se prăjește felia. ”Dispozitivele de acest gen vor trebui dotate cu procesoare foarte mici, foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie”. Citește materialul integral aici

Am testat YotaPhone 2 și îți spunem cât de bune sunt două ecrane

YotaPhone 2 a fost lansat pe piață, iar Playtech a participat la evenimentul oficial din Marea Britanie și vă aduce cele mai noi informații.

YotaPhone 2 era unul din cele mai așteptate telefoane din ultima perioadă. Începând cu prima generația, ideea Yota de a monta un ecran secundar pe telefon a fost apreciată de foarte multă lume. Nu același lucru se poate se poate spune despre modul în care a fost pusă în aplicare în primă instanță. Deoarece nu se putea lucra și nu se putea scrie pe display-ul secundar, publicul a crezut că mai multe puteau fi făcute cu un ecran E-Ink. Astfel, primul YotaPhone a fost considerat de mulți o idee bună cu o implementare slabă. Rușii de la Yota au ținut cont de tot feedback-ul primit, iar YotaPhone 2 se prezintă impecabil, cu îmbunătățiri considerabile la toate capitolele.

Citește totul despre YotaPhone 2 aici

Retrospectiva anului 2014: Ce ne-a „îmbolnăvit“ pe Internet

Anul 2014 a fost unul foarte complicat pentru experții în securitate informatică. Atât infractorii cibernetici, cât și spionii au fost mai activi decât în anii precedenți, iar anul 2015 va aduce și mai multe atacuri care pot pune în pericol banii și siguranța utilizatorilor, conform Kasperksy.

În cadrul Kaspersky Cyber Security Weekend, eveniment desfășurat în Polonia, experții companiei rusești au prezentat pericolele care ne-au pândit pe Internet în 2014, dar și amenințările care vin odată cu noul an.

Citește totul despre amenințările online din 2014

eMAG devine „Moș Crăciun“: a vândut din greșeală produse la 1 leu

eMAG a avut o problemă în seara de 23 noiembrie și unele produse au fost listate cu preț mult mai mic. Magazinul a onorat comenzile. eMAG a avut prețuri greșite la produse resigilate și oamenii au comandat 730 de produse la preț foarte mic. Acum, toate comenzile vor fi onorate.  

Eroarea la produsele resigilate a determinat prețuri de vânzare cuprinse între 1 leu și 8 lei pentru o gamă largă de produse. De exemplu, un telefon Samsung Galaxy S4 a putut fi cumpărat la prețul de 1 leu, redus de la 1.449 lei, un televizor LED Smart TV 3D Philips, 117 cm, Full HD a fost redus de la 4.246 de lei la 3 lei, Ultrabook Dell Studio XPS Duo 12 a fost redus de la 4.796 de lei la 3 lei.

Află totul despre eroarea eMAG

Top telefoane 2014: anul în care din China au venit marile surprize

Într-un top telefoane 2014 găsim modelele obișnuite de la Samsung, HTC sau Apple, dar ne surprind chinezii cu câteva modele chiar foarte bune. Cu siguranță 2014 a fost anul în care companiile din China au găsit rețeta potrivită între dotări, preț și funcționalitate.

Acest top telefoane 2014 va fi organizat în funcție de sisteme de operare. Avem astfel Android, iOS și Windows Phone. Acestea sunt și cele mai răspândite telefoane din România, chiar dacă nu toate cele bune cu Android sunt și în magazine.

Din top telefoane 2014 am scos BlackBerry. Compania s-a retras spre zona corporate, dar merită amintit modelul Passport. Acesta are un ecran pătrat, e de dimensiunea unui pașaport și cu siguranță canadienii au reușit să se remarce puțin mai mult printr-un design îndrăzneț și, aparent, câștigător.

Vezi aici care au fost cele mai bune smartphone-uri ale anului

Am testat Android 5.0 Lollipop pe LG G3

Android 5.0 Lollipop a ajuns pe LG G3. La fel și Motorola pregătește pentru Moto X și Moto G. Android se schimbă și acesta e începutul unui viitor luminos.

Android 5.0 Lollipop a început să apară pe diversele site-uri pentru LG G3. Încă nu se trece „în masă“ la noua versiune, dar începutul acesta anunță un viitor tare interesant pentru Android. Am instalat Android 5.0 Lollipop pe un LG G3 folosind un ROM leaked și am putut experimenta noul „desert“ de la Google. În continuare voi trece în revistă cele mai importante noutăți și cele pe care le vei sesiza și de ce 2014 va rămâne în istorie pentru Android drept anul schimbării unui stereotip.

Află cum s-a schimbat ecosistemul Google odată cu Android Lollipop

Nexus 6 este cel mai bun smartphone, dar nu pentru toată lumea

Nexus 6 a fost lansat oficial și este cum eu nu-mi doream. Este mare și scump, dar în egală măsură este cel mai bun smartphone pentru planurile Google.

Primul Nexus a fost perfect pentru Android. Android avea nevoie de un dispozitiv premium pe care să crească și atunci HTC a fost în stare să livreze. A urmat un Nexus S mai sărac, dar cu design curbat și cu cip NFC, a venit un Galaxy Nexus care a adus Ice Cream Sandwich și au urmat cei mai buni doi ani. Nexus 4 și Nexus 5 au fost două telefoane ieftine și foarte bune.

Acum, Nexus 6 închide cercul cu un ecran de 6 inci, construcție premium și dotări foarte bune, este rival direct cu iPhone 6 Plus și costă mai mult decât ultimele modele. Practic, programul Nexus a trecut prin toate etapele spre maturizarea pe care o aduce și Android 5 Lollipop și este suficient de rafinat pentru a livra telefoane gata să se bată cu iPhone sau altele premium de la HTC, Nokia, chiar Motorola sau LG.

Află totul despre Nexus 6

 

Microsoft a prezentat Windows 10

Windows 10 este noul Windows prezentat de Microsoft. Nu se va numi Windows 9, cum s-a vehiculat, ci Windows 10 și va fi pentru toate tipurile de sisteme de calcul folosite în prezent.

Windows 10 a fost prezentat la San Francisco de către Microsoft. Noua versiune nu este radical schimbată faţă de restul, ci integrează acele noutăţi aduse de Windows 8 cu cele disponibile în vechile versiuni. Practic, Windows 10 este versiunea care să aducă toate metodele de input mai aproape şi să uniformizeze experienţa de utilizare.

Citește mai multe despre Windows 10

Retrospectiva anului 2014: Ascensiunea și declinul Nokia

Din iarnă, brandul Nokia va dispărea de pe telefoanele mobile. Deși parte a companiei va mai exista în Finlanda, divizia de telefoane se transformă în Lumia, sub domnia Microsoft. E sfârșitul unei ere și un final greu de anticipat cu un deceniu în urmă. E timpul să zicem adio Doamnei în Negru.

Istoria Nokia începe în 1865 în sud-vestul Finlandei, unde inginerul minier Fredrik Idestam a fondat o moară de cherestea. Șase ani mai târziu, afacerile au mers bine pentru Fredrik și a deschis o a doua moară, pe râul Nokiavirta. Nokia era un sat din apropiere, care vreme de 700 de ani a fost pe drumul comerțului cu blană din Rusia. Cuvântul înseamnă “Cea neagră” în finlandeză.

Vezi mai multe despre Nokia

Totul despre iPhone 6 și Apple Watch

Apple a lansat iPhone 6 Plus, iPhone 6 și Apple Watch, cele mai noi gadgeturi ale companiei. Acestea aduc ecrane mai mari, cameră foto care seamănă cu cea de anul trecut și un sistem de plăți prin NFC.

iPhone 6 și iPhone 6 Plus au ecrane de 4,7 inch, respectiv 5,5 inch. Telefoanele sunt acoperite cu o sticlă întărită cu ioni și nu cu un panou realizat din cristal din safir, după cum se zvonea. Display-urile au rezoluții de 1.334×750 pixeli și 1.920×1.080 de pixeli (adică full HD). Ecranele sunt încadrate în carcase din aluminiu cu grosimi de 6,8 mm, respectiv 7,1 mm. Spre comparație, iPhone 5s are o grosime de 7,6 mm.

Materialul integral aici

Cu mâinile pe Samsung Galaxy Note Edge

S-a discutat în trecut posibilitatea ca Samsung să lanseze un smartphone cu un ecran… să îi spunem   curbat. Mai exact au apărut o serie de imagini ce înfățișau un ecran care are lateralele la 45 de grade, și   pot afișa informații separate. Se pare că acest smartphone era real, doar că varianta finală a acestuia are o singură latură, ”curbată” și se numește Samsung Galaxy Note Edge.

Pare puțin ciudat să ai un telefon asimetric. Aici ține și de utilizator cu care mână îl folosește cel mai   mult. Pe de altă parte, Samsung spune că este foarte util să vezi notificările și mesajele de pe telefon,   atunci când acesta se află în husă, pe masă. De acord, însă asta înseamnă să îl scoți din buzunar și să ai   grijă cu ce latură îl așezi pe birou.

Vezi un video hands-on aici

Planeta Google – drone pe cer, internet în balon și roboți uriași

Google și Amazon sunt giganții care luptă pentru a cuceri piața dronelor. După ce Amazon a prezentat propriul proiect privind dronele care să livreze bunuri, Google a anunțat că lucrează de doi ani la un asemenea sistem.

Planeta Google e pe cale de a se forma. Gigantul căutărilor online s-a extins de multă vreme dincolo de software. Google domină piața telefoanelor mobile, are internetul la picioare și hărțile sunt oferite de către ei. Acum, prin divizia Google X, vor să cucerească locuri pe care le credeam inaccesibile – cerul și pământul.

Cum vrea gigantul Google să schimbe lumea

Retrospectiva anului 2014: Primul bancomat de Bitcoin din România

România are unul dintre primele bancomate de Bitcoin, cea mai populară monedă digitală. „Playtech“ a discutat cu George Rotariu, cofondator Bitcoin România, despre această premieră și despre noua lume a plăților digitale.

În sediul Bitcoin România, de pe o stradă mică de lângă centrul comercial Unirea, românul George Rotariu a „înghesuit“ un bancomat pentru moneda digitală Bitcoin. Prima tranzacție a fost făcută în mai, un român a schimbat 100 de lei în bani digitali, iar cea mai mare sumă tranzacționată a fost de peste 10.000 de lei. 

Vezi unde este primul bancomat Bitcoin din România

Povestea primei imprimante 3D românești [INTERVIU]

Volum 3D Arhitect este prima imprimantă 3D construită și comercializată în România. Povestea ei începe într-un garaj, aflat la subsolul unui bloc din zona Eroilor, din București.

Eram pregătit să-i numesc pe cei de la 24pe7 un startup, lăsându-mă vrăjit de decorul industrial și de zornăitul constant al imprimantelor 3D care lucrau de zor la diverse modele. Sertarele și rafturile sunt tixite de miniaturi colorate și în spatele lor se zărește cărămida dezgolită a pereților. Totuși, membrii echipei m-au corectat, spunându-mi că ei se ocupă de diverse creații publicitare și că business-ul cu imprimante 3D a început de la un hobby.

Citește povestea Volum 3D Arhitect

Retrospectiva anului 2014: Prepay cu buletinul – efecte nocive

Guvernul României pregătește o lege pentru înregistrarea posesorilor de cartele SIM prepay. Aceștia vor trebui să-și dea buletinul și operatorii au obligația de a reține datele timp de șase luni.

În noiembrie 2013, GSMA a realizat un studiu privind impactul introducerii reglementărilor asupra cartelelor prepay la nivel mondial, cu avantaje și dezavantaje. Marea Britanie, Cehia, România și Noua Zeelandă tatonează înregistrarea lor. Dar, datele din unele zone nu sună atât de bine pe cât am crede. În Mexic măsura a intrat în vigoare în 2009 și a fost retrasă trei ani mai târziu, după ce a arătat că nu a prevenit în vreun fel violența, criminalitatea și nu a ajutat la condamnarea infractorilor.

Citește materialul complet

România și folosirea dronelor – Nu tot ce zboară este și legal

România se mișcă destul de repede cu unele decizii – surprinzător, nu? Folosirea dronelor este aproape interzisă, în România.

Reglementarea vizavi de folosirea dronelor a fost făcută publică de puțin timp și a trezit interesul multor pasionați și producători independenți de conținut video. Este legal să deții o dronă, atât timp cât nu zbori cu ea în mediul rural/urban și nu are cameră instalată pe ea.

Materialul complet aici