10 dec. 2014 | 18:58

Yotaphone 2 – Două fețe, o experiență unică [REVIEW]

VIDEO
Yotaphone 2 - Două fețe, o experiență unică [REVIEW]

Yotaphone 2 este un pas înainte pentru rușii de la Yota din toate punctele de vedere, acesta beneficiind de îmbunătățiri majore la fiecare capitol.

Mulți se gândeau dinainte la posibilitatea ca un telefon cu un ecran E-Ink să își facă apariția pe piață, unul care să aibă o autonomie impresionantă a bateriei datorită tehnologiei care consumă extrem de puțină energie.

yotaphone 2

Yotaphone a fost primul care a transformat aceste vise în realitate, o primă încercarea a rușilor de la Yota să revoluționeze industria smartphone-urilor. La fel ca orice dispozitiv, însă, și acesta a venit cu punctele lui tari și punctele lui slabe. Prima generația de Yotaphone avea într-adevărat un display secundar E-Ink foarte bun, cu software care să îl pună în valoare și un design solid, dar, în ciuda acestor lucruri, autonomia bateriei nu era deloc impresionantă, ecranul cu cerneală se mișca relativ încet și nu era extrem de permisiv.

yotaphone 2

Cantitatea imensă de feedback, atât pozitiv cât și negativ, primită de Yota în urma lansării acestui telefon i-a ajutat să își dea seama care sunt capitolele la care ar trebui să lucreze mai mult. Astfel, în vederea lansării cele de-a doua generații de Yotaphone, era nevoie ca absolut fiecare aspect al telefonului, începând cu design-ul și terminând software-ul dedicat ecranului E-Ink tactil, să aibă parte de un upgrade. Uitându-ne acum la Yotaphone 2, ne putem da seama clar că cei de la Yota s-au achitat de datoria lor, noul smartphone reprezentând un uriaș pas înainte față de predecesorul său.

YotaPhone-0889

Introducere

Ca de obicei, primul lucru care iese în evidență este design-ul. Cei care nu au văzut modelul precedent probabil ar fi dispuși să ignore acest aspect, trecând rapid la partea de hardware și software. Cine a avut contact, însă, cu prima generație de Yotaphone va aprecia mai mult noul smartphone. Design-ul banal, aproape pătrat al primul telefon a fost acum înlocuit de unul ce ne aduce mai degrabă aminte de Google Nexus 5. La fel ca și Nexus 5, Yotaphone 2 are părțile superioară și inferioară rotunjite, iar marginile telefonului au parte de o curbură fină care îi conferă un aspect plăcut. De asemenea, pe partea din față nu se găsesc butoane de niciun fel, toate acestea fiind plasate pe ecran.

YotaPhone-0877

Lucrul de care am fost plăcut surprins este felul în care Yotaphone 2 se simte când îl ții în mână. Având în vedere modelul precedent și prezența unui ecran secundar E-Ink pe spatele telefonului, nu aveam pretenția ca acesta să dea impresia unui dispozitiv de cea mai bună calitate atunci când îl ții în mână. Dar o face. Yotaphone 2 împrumută din elementele de design ale Google Nexus 5, dar unde Nexus 5 nu dădea la atingere impresia unui telefon de top, cei de la Yota au reușit să-i confere lui Yotaphone 2 un aspect premium.

YotaPhone-0888

Spatele și marginile telefonului au un aspect mat, iar ecranul E-Ink tactil de pe spate este extrem de fin la atingere. Telefonul se simte foarte confortabil în mână atunci când vă uitați la ecranul principal. O problemă ar fi, însă, legată chiar de textura fină a ecranului E -Ink de pe spate, care în anumite momente de neatenție ar putea face ca telefonul să vă alunece ușor din mână. De asemenea, când vă uitați la ecranul secundar, telefonul nu se simte la fel, marginile relativ ascuțite ale ecranului AMOLED principal lăsând o impresia oarecum ciudată.

Până și poziția camerei a fost schimbată în bine, sau, mai degrabă, a fost adusă la normal. Prima generație de Yotaphone avea camera foto principală poziționată pe spatele telefonului în colțul din stânga jos. Acum, aceasta se găsește în parte de sus în mijloc, deasupra ecranului E-Ink. Atât butoanele de volum, cât și butonul de pornire se găsesc pe marginea din dreapta a telefonului, fiind foarte ușor de operat. Difuzoarele se găsesc pe partea inferioară a acestuia, alături de portul micro USB, iar mufa pentru căști se află în partea superioară.

YotaPhone-0887

Dimensiunile telefonului sunt de 144,9 (lungime) x 69,4 (lățime) x 8,95 mm (grosime). Implementarea a două ecrane, unul AMOLED și unul E-Ink, alături de o baterie de 2.500 mAh într-un telefon cu o grosime mai mică de 9 milimetri, evitând în același timp orice fel de problemă legată de supraîncălzire, este o realizare de inginerie semnificativă a celor de la Yotaphone. Procesorul telefonului este un Snapdragon 800 de 2,26 GHz. Mulți s-au întrebat de ce rușii au optat pentru un astfel de procesor și nu au ales în schimb unul dintre modelele 801 sau 805. Motivul alegerii este legat de temperatură. Aparent, căldura generată de aceste două modele ar fi putut interacționa într-un mod negativ cu ecranul E-Ink, cauzând performanțe mai slabe.

YotaPhone-0879

După cum probabil v-ați dat seama, departamentele de inginerie mecanică și de design au muncit extrem de mult pentru ca Yotaphone să fie un produs stabil, capabil de performanțe decente atât pe ecranul principal, cât și pe cel secundar. Acest fapt nu se reflectă nicăieri mai clar decât în prețul dispozitivului, dar vom vorbi mai încolo despre acest aspect. La capitolul audio, Yotaphone 2 se descurcă bine, atât timp cât folosiți căști. Difuzoarele de pe partea inferioară a acestuia nu sunt impresionante, dar în căști experiența audio este decentă.

YotaPhone-0882

Puncte Pro – Yotaphone 2

Ecranul E-Ink nu mai este doar o adiție ciudată la un smartphone. Fiind un display tactil care beneficiază de mai multe funcții, acesta reprezintă principalul aspect al Yotaphone 2, punctul care îl diferențiază de restul telefoanelor de pe piață. Rezoluția ecranului secundar a fost îmbunătățită comparativ cu telefonul din prima generația, fiind acum de 960 x 540 de pixeli și având o diagonală de 4,7 inci. Acesta este permanent deschis și consumă mult mai puțină energie decât display-ul AMOLED.

YotaPhone-0881

De asemenea, el poate afișa notificări precum apeluri nepreluate, mesaje sau mailuri, pe lângă informații legate de oră, vreme și multe altele. Astfel nu va mai trebui să aprindeți display-ul AMOLED de fiecare dată când vreți să vedeți cât este ceasul sau cine v-a dat un mesaj. Puteți controla principalele aspecte ale ecranului E-Ink de pe display-ul principal cu ajutorul YotaHub. Aici aveți două opțiuni: YotaCover și YotaPanel

YotaCover este fundalul pe care vi se vor afișa apeluri, mesaje, mailuri și alte notificări. Similar unui screen saver, poate fi modificat și puteți selecta diverse imagini în funcție de preferințe. YotaPanel controlează ecranele principale, similare celor de pe display-ul AMOLED. Puteți avea până la patru panouri principale care pot fi editate ulterior. Pe acestea puteți pune tot felul de informații utile, inclusiv contacte pe care le apelați mai des, aplicații preferate, vreme, oră, baterie rămasă etc. Cel mai probabil veți ajunge să vă bazați mult mai mult pe aceste panouri decât pe screen saver-ul YotaCover.

yotaphone 2

Hardware-ul de pe Yotaphone 2 este unul performant, iar telefonul se descurcă foarte bine indiferent de nivelul de solicitare. Ecranul principal este unul Full HD AMOLED de 5 inci, iar cel secundar E-Ink are o diagonală de 4,7 inci și o rezoluție de 960 x 540, după cum am spus mai devreme. Procesorul este un quad-core Snapdragon 800 de 2,26 GHz. Alături de acesta mai găsim 2GB RAM și 32GB capacitate de stocare a datelor personale. Bateria este de 2.500 mAh, iar telefonul se folosește de o cartelă nano-SIM.

YotaPhone-0885

Software-ul este și el important pentru Yotaphone, astfel încât veți avea parte de o experiență pură Android. Creatorii Yotaphone nu au implementat o interfață proprie, așa că nu veți găsi instalat ”bloatware”, sau aplicații inutile, pe acest telefon, ceea ce înseamnă mai puțin de muncă la momentul în care configurați telefonul.

Grație YotaMirror, puteți proiecta ecranul principal pe cel secundar pentru a avea parte de Android în alb și negru. Telefonul beneficiază și de un mod pentru economisirea baterie denumit YotaEnergy. Puteți seta acest mod să se activeze când mai aveți puțină baterie, iar conform celor de la Yota, 15% la baterie vă va permite să folosiți telefonul cu ajutorul ecranului secundar încă 8 ore și jumătate.

YotaPhone-0893

Puncte Contra – Yotaphone 2

Prețul unui Yotaphone 2 este principalul punct slab al smartphone-ului. Telefonul va fi comercializat în România pentru aproximativ 3.000 de lei, ceea ce îl face aproape la fel de scump ca un iPhone 6 nou de 16GB. Producătorii sunt conștienți de acest fapt, însă afirmă totuși că telefonul va fi accesibil tuturor. Rămâne de văzut cum Yotaphone va reuși să se descurce în România.

YotaPhone-0884

Camera foto de pe Yotaphone nu este chiar cea mai performantă de pe piață. Cea principală de pe spate este de 8 megapixeli și are un flash LED, în timp cea camera secundară este de 2,1 megapixeli. Cea de 8 megapixeli nu este capabilă de cele mai bune fotografii, un minus important având în vedere prețul telefonului. Aplicația pentru cameră este cea stoc de Android, astfel că nu veți avea extrem de multe opțiuni disponibile. Megapixelii nu sunt totul, iar iPhone 6 este cel mai bun exemplu. Cu părere de rău vă spunem, totuși, că nu există comparație între camerele foto de pe cele două telefoane.

yotaphone 2

Concluzie Yotaphone 2

Yotaphone 2 este altceva, probabil cel mai ”cool” telefon pe care îl puteți găsi la acest moment pe piață. Design-ul lui este reușit, performanțele acestuia sunt extrem de bune, astfel încât veți putea rula ușor cele mai noi aplicații, iar software-ul nu vă va pune nicio problemă. Voi face încă o paralelă între Yotaphone 2 și Google Nexus 5 spunând că acestea pare a se adresa, în principal, unei clientele similare: oameni care vor ceva diferit, care sunt la curent cu cele mai noi tendințe în ceea ce ține de tehnologie, cărora nu le pasă de opinia celor din jur și care își doresc o experiență Android autentică.

YotaPhone-0881

Ecranul E-Ink este principalul aspect al acestui telefon, punctul decisiv atunci când va veni vorba de a achiziționa acest telefon sau nu. Din păcate, până acum Yotaphone nu a fost extrem de popular în România, având parte de o publicitate redusă. Odată cu lansarea Yotaphone 2, toate acestea s-ar putea schimba.