”Fane Încurcă-Lume” a cântat în corul de copii, a fost descoperit de Radu Beligan și a format cel mai iubit cuplu de revistă alături de Stela Popescu. Povestea lui Ștefan Bănică, un actor de legendă

de: Andreea Bișinicu
28 03. 2025
”Fane Încurcă-Lume” a cântat în corul de copii, a fost descoperit de Radu Beligan și a format cel mai iubit cuplu de revistă alături de Stela Popescu. Povestea lui Ștefan Bănică, un actor de legendă
Ștefan Bănică, în rolul lui ”Fane Încurcă-Lume” din filmul Brigada Diverse în alertă. Foto Studiourile Buftea

Anul acesta, la sfârșitul lunii mai, se împlinesc 30 de ani de când marele actor Ștefan Bănică, zis și ”Fane Încurcă-Lume” din faimoasele filme din seria Brigada Diverse, a încetat din viață și a trecut la cele sfinte. Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai României, care a făcut generații întregi să zâmbească, partenerul de scenă al regretatei Stela Popescu și tatăl artistului și juratului X Factor România, Ștefan Bănică jr.

Fane Încurcă-Lume, de la corul de copii la legenda scenei românești

Unul dintre cei mai iubiți actori români, Ștefan Bănică s-a născut pe 11 noiembrie 1933, la Călărași, într-o familie modestă. Tatăl său, Drăgan Constandache Bănică, era lăutar, ceea ce a făcut ca Ștefan să crească într-un mediu artistic, plin de muzică și de inspirație.

Când familia sa s-a mutat la București, tânărul Ștefan Bănică a intrat în corul de copii de la Radio, o experiență care avea să-i deschidă drumul spre lumea artistică.

Nu doar că avea o voce plăcută, dar poseda și un talent nativ pentru actorie. A jucat încă de mic în spectacole de teatru pentru școlari, unde s-a remarcat prin naturalețea sa.

Vezi și: Ştefan Bănică ar fi împlinit 90 de ani. Dramele din viaţa marelui actor: cum şi-a pierdut aproape toată familia în doar câţiva ani

A fost descoperit de maestrul Radu Beligan

Momentul decisiv al carierei sale a venit când a fost remarcat de Radu Beligan, un mare nume al teatrului românesc.

Impresionat de talentul și de prezența scenică a tânărului, Beligan l-a sfătuit să dea admiterea la Institutul de Teatru. Urmând acest sfat, Ștefan Bănică a fost admis și a absolvit institutul în 1955, avându-l ca profesor pe Alexandru Finți.

După terminarea studiilor, Ștefan Bănică și-a început cariera la Teatrul Giulești, unde a primit roluri în piese celebre, precum Băiat bun, dar… cu lipsuri, de Nicuță Tănase, O scrisoare pierdută, de I.L. Caragiale, Titanic vals și …escu, de Tudor Mușatescu.

Stefan Banica si Stela Popescu, duetul de aur al teatrului românesc de revistă. Foto arhivă

Un artist complet, un actor desăvârșit și o voce caldă

Talentul său l-a dus ulterior la Teatrul „Bulandra”, unde a jucat în spectacole de mare succes. A debutat în cinematografie în anii ’60, iar publicul l-a îndrgit rapid datorită stilului său jovial, carismei sale și expresivității naturale.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Împușcături pe portativ (1967), Cântecele mării (1971), seria B.D. – Brigada Diverse (1970-1971), Păcală (1974), Nea Mărin miliardar (1978), De ce trag clopotele, Mitică? (1982) și Cel mai iubit dintre pământeni (1993).

Pe lângă actorie, Ștefan Bănică a fost un excelent interpret muzical. Avea o voce distinctă și un stil de interpretare inconfundabil.

A lansat numeroase melodii care au devenit hituri, printre care: Gioconda se mărită, Vă rog să-mi acordați…, Cum am ajuns să te iubesc?, Astă seară mă fac praf, Of, inimioară, Ce te uiți așa la mine. Piesele sale erau adesea pline de umor și ironie fină, exact ca personalitatea sa.

Vezi și: Cel mai important lucru pe care l-a învățat Ștefan Bănică jr. Ce lecție i-a dat tatăl său

Ștefan Bănică și Stela Popescu, cel mai iubit cuplu de revistă:

între anii 1971 și 1979, Ștefan Bănică a format un cuplu scenic memorabil cu Stela Popescu. Cei doi au strălucit pe scena Grădinii Boema a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, dar și pe micul ecran, în spectacole de divertisment extrem de apreciate de public.

Unul dintre cele mai de succes spectacole în care au jucat a fost Camping Boema, scris de Mihai Maximilian și Vasile Veselovski, alături de mari artiști precum Vasilica Tastaman, Constantin Băltărețu, Luigi Ionescu și Eva Kiss.

Ștefan Bănică și Stela Popescu aveau o chimie aparte și reușeau să umple sălile de teatru de fiecare dată când urcau pe scenă.

Ștefan Bănică și Jean Constantin, în Nea Mărin Miliardar. Foto Studiourile Buftea

Un actor popular și iubit de publicul din România

Ștefan Bănică era conștient de impactul pe care l-a avut asupra publicului, dar niciodată nu s-a considerat mai presus de meseria sa. Spunea adesea:

„Nu sunt un ipocrit. Îmi place că sunt un actor popular. Din nefericire, noi, actorii, trăim cât trăim. Riscul meseriei noastre este aici și acum. Dincolo de mâine, alți actori, alți spectatori, alte măști, viața, în curgerea ei firească…”

Această modestie și conștientizare a efemerității succesului l-au făcut să fie iubit nu doar de colegii de breaslă, ci și de public.

Vezi și: Ștefan Bănică nu a crezut în talentul fiului său, însă juniorul a devenit „Regele concertelor de Crăciun”: „Amărâtul ăsta al meu vrea să se facă artist” EXCLUSIV

Sfârșitul prematur al unei legende: un infarct perfid i-a scurtat viața

Pe 26 mai 1995, Ștefan Bănică s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani, în urma unui infarct. Moartea sa a lăsat un gol imens în lumea teatrului și filmului românesc. Cu toate acestea, amintirea sa rămâne vie prin filmele, spectacolele și melodiile sale care sunt încă apreciate de generațiile actuale.

Moștenirea sa continuă și prin fiul său, Ștefan Bănică Jr., care i-a moștenit talentul artistic și a devenit, la rândul său, unul dintre cei mai apreciați actori și cântăreți din România.

Ștefan Bănică a fost mai mult decât un actor sau un cântăreț. A fost un simbol al bucuriei, al talentului autentic și al artei făcute cu pasiune. Deși timpul a trecut, numele său rămâne sinonim cu divertismentul de calitate și cu farmecul inegalabil al marilor artiști români.