Ștefan Bănică senior, marele actor al României, ar fi împlinit astăzi 90 de ani. Tatăl marelui artista care îi poartă și numele a iubit scena și teatrul mai mult decât orice și a avut și o viață de poveste. Pe lângă reușitele din carieră, s-a luptat și cu probleme de sănătate, pierderea persoanelor dragi și a avut parte de o moarte groaznică.
Ștefan Bănică a fost unul dintre cei mai mari actori ai României. A plecat din această lume mult mai devreme, dar nimeni nu l-a uitat pentru talentul său, care l-a pus în rândul celor mai buni din toate vremurile.
Maestrul Radu Beligan a descoperit și a ghidat talentul marelui actor către lumea teatrului. Ștefan Bănică Senior a colaborat îndelungat cu regretata Stela Popescu pe scenă și a avut un parcurs impresionant.
Astăzi, 11 noiembrie, regretatul maestru al teatrului ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, așa cum a anunțat fiul său pe rețelele de socializare. Tatăl lui Ștefan Bănică Junior și-a iubit meseria mai mult decât orice și a făcut-o cu mare pasiune și respect, până în ultima clipă.
La fel de mult a iubit și femeile. A bifat două căsătorii, dar și multe alte iubiri, unele dintre ele rămânând secrete pentru totdeauna. Cu toate acestea, Ștefan Bănică recunoștea că este un cuceritor, căruia i-a plăcut să iubească și să ia de la viață tot ce e mai bun și frumos.
”Sunt un om care n-ar suna pe nimeni niciodată și care să înțeleagă să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinereţe am fost un vagabond, mai bine zis un hoinar.
Am iubit oamenii, vinul, fetele frumoase și la fel de nătângi ca mine și voi rămâne în acest lanț vrăjit toată viața”, spunea în trecut Ștefan Bănică Senior.
Actorul era mereu cu zâmbetul pe buze și radia, mai ales atunci când era pe scenă. Deși viața lui nu a fost mereu roz, ci a primit multe lovituri grele, Ștefan Bănică senior știa să își ascundă tristețea și să lase impresia că este bine.
„Tata era un tip care iubea viața și asta se simțea cel mai tare la el. Era un bonviveur, dar știa să-și ascundă necazurile, atunci când apăreau. De multe ori, viața lui na fost tocmai roz”, a declarat fiul său.
Prima lui soție, mama lui Ștefan, a fost Sandra Vlad-Liteanu, care lucra la Agerpres. După despărțirea de jurnalistă, s-a căsătorit cu Irina, o creatoare de modă. Aceasta i-a oferit tot un fiu, pe Alexandru Bănică.
Povestea lor de iubire s-a terminat când femeia a murit, din cauza unei boli cumplite. Ștefan Bănică a cunoscut durerea cu adevărat când i-a pierit și fiul, în 2001, după ce a fost victima unui accident rutier extrem de grav.
În doar câțiva ani, “familia lui a fost decimată”, așa cum spunea fiul său, după ce a doua lui soție, fiul, dar și un frate, l-au părăsit. Cu toate acestea, și-a trăit tristețea în liniște și a încercat să pară tare.
Ștefan Bănică a avut multe probleme de sănătate din cauza inimii, pe care a pus multă presiune de-a lungul timpului. Chiar el recunoștea că muncea în exces și niciodată nu s-a gândit la sănătatea lui.
Citește și: Adevărul despre Ștefan Bănică și banii pe care îi făcea, divulgat acum. Fiul lui a avut ce învăța de la el
În anul 1983, ajunsese să susțină și 12 spectacole pe săptămână, depunând un efort inimaginabil. A făcut trei infarcturi, de fiecare când s-a solicitat prea mult sau a trecut printr-o situație grea, inima lui fiind tot mai slabă.
„În ’83 jucam în două teatre: Bulandra și GiuIești, duceam în spinare 12 spectacole pe săptămână… și ce spectacole, cu tone de text! Pe 18 ianuarie, jucam „Escu”, în sală erau 3-4 grade, publicul cu paltoane și căciuli pe cap.
Nu m-a durut, atât, am transpirat și mi s-a făcut rău. Am ajuns la doctorul Pompiliu Popescu. Zice: „Ce-ai făcut, Fane?” Ce-am făcut? „Ai făcut un infarct!“ În ’90 terminasem filmul lui Pintilie „De ce bat clopotele Mitică?“ Pe 7 iunie, vine o mașină să mă ducă la post-sincron în Buftea, atunci l-am făcut pe-al doilea…
În august ’91, eram la Covasna, mă sună fiu-meu Alexandru: „Tată, nu vor să mă lase să dau treaptă la „Tonitza”. Am făcut de trei ori drumul ca să-l conving pe un inspector să-l lase, atunci am făcut pe-al treilea…”, mărturisea regretatul actor.
Cu toate acestea, nu a renunțat la scenă. Chiar dacă inima era tot mai șubredă și nu se simțea bine, a continuat să joace și să facă spectacol. Fiul său, Ștefan Bănică Jr, a declarat că iubirea pentru teatru a fost prețul pe care l-a plătit vieții părintele lui.
„Problemele lui de sănătate au fost tributul pe care l-a plătit pentru eforturile pe care le face, pentru credința pe care a avut-o în profesie”, mărturisea Bănică.
La doar 61 de ani, inima lui a încetat să bată. Problemele de sănătate s-au agravat și, chiar în timp ce era pe scenă, și-a dat ultima suflare.
Pe scena Teatrului Bulandra, Ștefan Bănică a colaborat cu distinse personalități ale scenei românești, excelând în roluri precum Iordache în „D’ale carnavalului”, Ghiță Pristanda în „O scrisoare pierdută”, și în producții notabile precum „Revizorul”, „Furtuna” și „Victimele datoriei”. A avut apariții memorabile și în cadrul Teatrului de Revistă.
În sfera teatrului radiofonic, a interpretat roluri în piese precum „Anecdota provincială”, „Bărbierul din Sevilla”, „Districtul celălalt”, „Visul unei nopți de iarnă”, etc.
În 1965, și-a făcut debutul cinematografic în filmul „Dincolo de barieră”, fiind distribuit ulterior în producții notabile precum „Golgota”, „Tunelul”, „Împușcături pe portativ”, „Zile de vară”, și a continuat să își lărgească repertoriul cu filme precum „Păcală”, „Nea Mărin miliardar”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, demonstrându-și versatilitatea și talentul în diverse genuri cinematografice.