Tunelul fascinant de 800 de metri care ”a văzut” ambele Războaie Mondiale. A rămas neschimbat la 120 de ani de la inaugurare

de: Alexandru Puiu
07 02. 2024

În inima Transilvaniei, în apropiere de Hunedoara, zace un monument al istoriei industriale, care a rezistat neclintit timp de aproape 120 de ani.

Este vorba despre unul dintre cele mai lungi și impresionante tuneluri din vestul țării, construit pe traseul unei vechi linii de cale ferată care odinioară lega Hunedoara de furnalul de la Govâjdia și de minele de fier din zona Ghelari. Acest tunel, lung de aproape 800 de metri și săpat în inima munților, a fost martorul mut al unor perioade tulburi, supraviețuind celor două Războaie Mondiale și rămânând neschimbat la 120 de ani de la inaugurarea sa.

Citește și: Locul adorat de vedete, dar cu o istorie sumbră. De la substanțe interzise, la fantezii sexuale și chiar moarte [VIDEO]

Construcția tunelului de 800 de metri de lângă Hunedoara

Construcția tunelului, finalizată la sfârșitul secolului al XIX-lea, face parte dintr-o epocă în care statul austro-ungar a investit masiv în dezvoltarea industrială a regiunii Hunedoara, acordând o importanță strategică exploatării zăcămintelor de fier.

Această linie de cale ferată îngustă a fost una dintre cele mai vechi din Transilvania și a fost realizată de societățile austriece „Gfrerer”, „Schoch” și „Grossmann”, inaugurată pe 29 septembrie 1900. Traseul său impresionant, care trecea prin valea Zlaștiului, valea Govăjdiei și valea Retișoarei, era nu doar un mijloc de transport al minereului de fier, ci și o capodoperă a ingineriei feroviare a vremii.

Citește și: Cel mai lung traseu de drumeție din România: Drumul spectaculos care a câștigat Premiul Publicului la Veneția

Tunelul, ascuns între dealurile satului Zlaști, la câțiva kilometri de Castelul Corvinilor, reprezintă o mărturie rară a marilor investiții industriale de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În ciuda faptului că linia ferată a fost scoasă din uz în urmă cu un deceniu și multe dintre clădirile, viaductele și podurile asociate au fost distruse sau au dispărut, tunelul a rămas bine conservat.

Această remarcabilă stare de conservare îl face un candidat ideal pentru a deveni unul dintre obiectivele istorice majore ale regiunii, atrăgând atenția asupra potențialului său turistic și cultural.

Istoria fascinantă a locului

Localnicii și istoricii speră ca acest tunel să fie integrat într-un circuit turistic care să includă și alte atracții istorice din Hunedoara, precum Castelul Corvinilor. Însă, până în prezent, planurile autorităților locale și inițiativele de valorificare a fostului traseu al mocăniței ca atracție turistică au fost lente în materializare.

Povestea tunelului de la Hunedoara este una despre reziliență și despre importanța păstrării patrimoniului industrial. În timp ce multe din mărturiile epocii industriale austro-ungare au dispărut sub presiunea modernizării și a neglijării, acest tunel rămâne un simbol al istoriei complexe a regiunii, amintindu-ne de perioadele de glorie, dar și de uitare, prin care a trecut patrimoniul industrial al Transilvaniei.