Prețuri de trei ori mai mari la energie în România față de Finlanda și Portugalia. Cât de „lovite” sunt firmele românești, cum este posibil
Un raport recent publicat de Comisia Europeană dezvăluie că companiile din România și Ungaria se confruntă cu cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană, aproape de trei ori mai mari decât cele plătite de firmele din Finlanda, conform informațiilor transmise de DPA și citate de Agerpres.
Invazia rusească în Ucraina, de vină pentru prețurile mari la energie
Potrivit documentului, prețurile la energie în UE au cunoscut o creștere semnificativă după debutul invaziei rusești în Ucraina acum doi ani.
Prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a crescut până la 0,21 euro per kilowat-oră (KWh) în 2023, comparativ cu 0,18 euro în 2022.
Vezi și: Te racordezi gratis la energie electrică. S-a dat legea care te scapă de mii de lei cheltuiți
Companiile mijlocii din România se află în fruntea listei, plătind cei mai mulți bani la electricitate în UE, ajungând la 0,33 euro per KWh, în timp ce cele din Ungaria vin rapid din urmă, cu 0,30 euro per KWh.
Vezi și: Orașul din România care va plăti cel mai puțin la energia electrică. Cum scapă de facturile mari
Finlanda și Portugalia, exemple pozitive
În contrast, cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Finlanda și Portugalia, la 0,10 euro per KWh.
Raportul Comisiei evidențiază că Marea Britanie a înregistrat creșteri mult mai dramatice, în timp ce prețurile la energie în SUA au rămas relativ scăzute.
Mai mult decât atât, în cadrul Uniunii Europene, ponderea energiei din surse regenerabile a înregistrat o creștere până la 23,02% în 2022, conform raportului.
Uniunea Europeană și-a stabilit un obiectiv ambițios pentru anul 2030, vizând ca 42,5% din energia utilizată să provină din surse regenerabile, conform acelorași surse.
Vezi și: Prețul energiei va fi 7 lei/kwh la acest furnizor. Anunț oficial, se întâmplă din aprilie 2024
În comparație cu anul 2020, ultimul pentru care există date comparabile, ponderea energiei din surse regenerabile a fost de două ori mai mare în UE decât în SUA și Japonia.