Există companii furnizoare de energie care sunt pregătite să profite de incertitudinile de pe piață generate de expirarea plafonării prețurilor. Una dintre aceste companii a propus un preț exagerat de mare, de 7 lei pe kilowatt-oră sau 7.000 de lei pe megawatt-oră, care va intra în vigoare odată cu eliminarea prețului plafonat în oferta lor destinată clienților casnici.
Un comunicat oficial emis de compania Getica 95, deținută de omul de afaceri Viorel Tudose, aduce în atenție o schimbare majoră în politica de prețuri a companiei.
Începând cu luna aprilie a anului 2024, odată ce măsura de plafonare a prețului energiei nu va mai fi în vigoare, tariful practicat de companie pentru un kilowatt de energie electrică va crește la 7 lei. Această modificare va influența direct oferta standard pentru furnizarea de energie electrică către clienții casnici în anul 2025.
“Pentru înlăturarea oricăror neînțelegeri ulterioare, preţul energiei electrice active este valabil si aplicabil EXCLUSIV pe perioada de aplicare a prevederilor OUG nr. 27/18.03.2022 cu modificările și completările ulterioare, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum a fost modificată și completată prin O.U.G 119/2022 și Legea 357/2022 de aprobare și completare a O.U.G 119/2022.
Părțile convin faptul că, după încetarea măsurilor de plafonare aplicabile clienților finali din piața de energie electrică, Pretul energiei electrice active se stabileste conventional la nivelul a 7 lei/kWh (pretul energiei electrice active fara TG), la care se adaugă celelalte taxe și tarife reglementate, în vigoare la momentul facturării, fără a mai fi necesară încheierea unui act adițional la contractul încheiat între părți”, se arată în comunicat.
Acest anunț evidențiază incertitudinea ce planează asupra pieței energetice, având potențialul de a genera preocupări și neclarități printre consumatori începând din anul viitor.
În fața acestui context, experții recomandă o atenție sporită în evaluarea ofertelor primite de la furnizori și sugerează alegerea tarifelor care se apropie cel mai mult de nivelurile compensate sau chiar considerarea schimbării furnizorului de energie electrică.
Într-o intervenție recentă la Digi 24, Mihai Nicuț, redactorul șef al Economica.net, a adus în discuție situația actuală a prețului energiei pe burse și impactul acestuia asupra consumatorilor.
Nicuț a subliniat că prețul actual al energiei este apropiat de cel plafonat, oferind astfel consumatorilor posibilitatea de a găsi o ofertă care să li se potrivească. Susține, însă, că trebuie să fim atenți la toate detaliile și să nu ne scape nimic, pentru că orice greșeală costă bani.
Vezi și: Cum poți scoate bani cash de pe cardul de energie. Tot ce trebuie să știi
„Sunt furnizori care spun doar că prețul se va modifica, dar nu spun și cum, sunt alți furnizori care spun că prețurile se vor modifica în funcție de cotația pieței spot din luna precedentă, piața pentru ziua următoare, este singura piață care mai funcționează în România, cea în care se vinde curent de pe azi pe mâine.”, a spus acesta.
Aceasta este singura piață care mai funcționează în România, unde energia electrică este tranzacționată pentru ziua următoare.”, spune Acest comentariu evidențiază necesitatea unei abordări atente în alegerea furnizorului de energie electrică, deoarece strategiile de prețuri și transparența acestora pot varia semnificativ între diferiți operatori.
Până în martie anul viitor, prețurile energiei sunt stabilite printr-o schemă de plafonare: 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kilowatt-oră, 80 de bani pentru consumul între 100 și 255 kilowatt-oră pe lună, și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kilowatt-oră pe lună.
Această plafonare nu se aplică doar consumatorilor, ci și furnizorilor. Valoarea unui megawatt pe piața angro este limitată la 450 de lei. În plus față de prețul de achiziție, facturile de energie conțin și taxele corespunzătoare.
Te-ar putea interesa și: Cel mai economic program pentru maşina de spălat rufe. Aşa salvezi energie şi apă, de fapt
Cu toate acestea, după eliminarea schemei de plafonare, scenariul se schimbă radical. La tarifele de piață, consumatorii ar urma să plătească de opt ori mai mult decât prețurile plafonate. De exemplu, pentru un consum de 200 de kilowatt-oră, factura ar fi de 1.400 de lei, comparativ cu cei 160 de lei cât se plătește în prezent.
Aceste cifre dezvăluie haosul iminent care ar putea lovi piața de energie odată cu eliminarea schemei de plafonare. Consumatorii sunt sfătuiți să fie pregătiți pentru aceste schimbări și să-și reevalueze opțiunile furnizorilor pentru a face față noilor realități ale pieței energetice.