18 iul. 2023 | 18:59

Te racordezi gratis la energie electrică. S-a dat legea care te scapă de mii de lei cheltuiți

ACTUALITATE
Te racordezi gratis la energie electrică. S-a dat legea care te scapă de mii de lei cheltuiți

După un an de zile dificil, marcat de o criză energetică de proporții internaționale, iată că apar și măsuri care să ajute în mod real la depășirea dificultăților și cheltuielilor pe care le presupun unele operațiuni necesare, cum ar fi racordarea la sistemul public de energie electrică.

Dacă ești consumator non-casnic și îndeplinești anumite condiții, trebuie să știi că din data de 3 iunie 2023 ai dreptul să beneficiezi în mod complet gratuit de racordare la sistemul public de energie electrică. Vei scuti bani frumoși datorită noii legislații.

Nu mai scoți niciun ban din buzunar să te „legi” la rețeaua de electricitate

Ca să poți ajunge pe lista beneficiarilor, trebuie să îți desfășori activitatea în anumite domenii importante pentru economia națională, cum ar fi industria alimentară și agricultura (unde sunt acceptate racordări la sistem inclusiv pentru sisteme de irigații).

Din nefericire, măsura deși se bucură de popularitate în rândul potențialilor beneficiari, i-a cam nemulțumit pe furnizori, care aduc argumente în susținerea lor împotriva acestei gratuități. Un astfel de mesaj vine, de exemplu, din partea celor din Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„Altfel spus, conform prevederilor aplicabile unui domeniu reglementat, precum sectorul de distribuție a energiei, costul aferent unor facilități de acest gen se va regăsi în valoarea tarifului de distribuție pentru TOȚI clienții, casnici și non-casnici, din zona respectivă de concesiune”, a transmis ACUE.

Se mai atrage atenția și asupra faptului că această măsură „se instituie un tratament discriminatoriu pentru anumite categorii de operatori economici”.

„Constituția României garantează principiul egalității în drepturi. În cazul de față, rezultă faptul că se aplică un tratament diferențiat și privilegiat unor anumite categorii de operatori economici, respectiv celor din agricultură și industria alimentară, în contextul unei situații care afectează și alte categorii de operatori, care nu se circumscriu acestor domenii. Într-o atare situație, Curtea Constituțională a statuat că „nesocotirea principiului egalității în drepturi are drept consecință neconstituționalitatea privilegiului sau a discriminării care a determinat, din punct de vedere normativ, încălcarea principiului””, arată ACUE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele