Oamenii de știință ar fi descoperit leacul pentru cancerul cerebral. Cât de repede te poți vindeca, de fapt

de: Iulia Kelt
02 04. 2024

Scanările creierului unui bărbat în vârstă de 72 de ani diagnosticat cu o formă extrem de agresivă de cancer cunoscută sub numele de glioblastom au dezvăluit o regresie remarcabilă a dimensiunii tumorii sale în câteva zile de la primirea unei infuzii cu un tratament nou inovator.

Chiar dacă rezultatele altor doi participanți cu diagnostice similare au fost mai puțin pozitive, succesul cazului prezintă totuși perspective bune pentru căutarea unei modalități de a vindeca eficient cancerul creierului.

Cum funcționează tratamentul pentru cancerul cerebral

Cercetătorii de la Centrul de Cancer Mass General din SUA bănuiau că un tratament bazat pe propriul sistem imunitar.

Având aprobată utilizarea pentru tratarea cancerelor sanguine, abilitatea impresionantă a terapiei cu celule CAR T de a identifica celulele canceroase ar putea prezenta avantaje în distrugerea glioblastoamelor.

Celulele T din creierul pacientului sunt colectate și reprogramate pentru a recunoaște markerii de suprafață identificatori de pe exteriorul celulelor canceroase înainte de a fi returnate printr-o infuzie, ceea ce înseamnă că terapia cu celule CAR T eficientă.

Un marker prezent pe o gamă de glioblastoame, o variantă mutată a unei proteine numite receptor de factor de creștere epidermal (EGFR), are potențialul de a fi o țintă pentru tratamentul cu celule CAR T. Din păcate, glioblastoamele poartă o varietate de deghizeuri care fac procesul de reproiectare o adevărată provocare.

Cum au depășit cercetătorii obstacolele

Pentru a depăși acest lucru, cercetătorii au găsit o modalitate de a încuraja celulele CAR T să producă și anticorpi care caută EGFR-uri non-variante.

Deși aceste proteine nu sunt de obicei exprimate de celulele creierului, ele sunt găsite pe celulele canceroase, oferind un alt element de identificare pentru vânătorii de recompense recrutați.

Studiile preclinice de laborator au constatat că terapia cu moleculă anticorpilor celulelor T (TEAM) a funcționat conform așteptărilor, recrutând chiar și alte celule T reglatoare pentru a se alătura luptei.