Notre-Dame renăscută: cum a fost restaurată catedrala emblematică după incendiul devastator din 2019

de: Andrei Simion
29 11. 2024
Notre-Dame renaște din cenușă: restaurarea care a redat lumii splendoarea catedralei pariziene.

După incendiul devastator din 2019, catedrala Notre-Dame din Paris a trecut printr-un proces complex și meticulos de restaurare, devenind un simbol al renașterii și al perseverentei umane. Președintele francez Emmanuel Macron a oferit lumii un prim tur al clădirii restaurate, dezvăluind transformările impresionante aduse acestei capodopere arhitecturale. Nu a fost vorba doar despre o reparație a daunelor provocate de incendiu, ci despre o revigorare completă, care a scos la lumină frumusețea ascunsă de secole de murdărie și funingine.

Spira renaște: simbolul pierdut, reconstruit cu precizie

Unul dintre cele mai dramatice momente ale incendiului din 2019 a fost prăbușirea spirei catedralei, un simbol iconic al Notre-Dame. Deși mulți credeau că spira era de origine medievală, aceasta fusese, de fapt, o reconstrucție neo-gotică realizată de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea. Restaurarea a implicat o combinație de tehnici tradiționale și moderne. Structura de lemn a fost realizată cu ajutorul celui mai mare utilaj de ridicare din Europa, iar la vârf a fost montat un cocoș aurit, care conține relicve sacre, precum o ramură din Coroana de Spini și un pergament cu numele a 2.000 de lucrători implicați în proiect.

Nava catedralei Notre-Dame recent restaurate din Paris, Franța, fotografiată pe 29 noiembrie. (Foto: Stephane de Sakutin/AFP/Getty Images)

Piatra luminoasă: curățarea și restaurarea detaliată a zidurilor

Un aspect remarcabil al renovării este strălucirea noilor ziduri de calcar. Blocurile de piatră au fost curățate sau, în unele cazuri, înlocuite cu materiale provenite din carierele din nordul Franței, atent selecționate pentru a păstra autenticitatea. În total, 40.000 de metri pătrați de piatră au fost curățați de funinginea și praful depuse de-a lungul secolelor, dar și de stratul toxic de plumb lăsat de incendiu. Reconstrucția bolților distruse sub locul unde se afla spira a implicat redescoperirea principiilor arhitecturii gotice, folosind cadre de lemn pentru a așeza pietrele și a monta cheia de boltă.

Această fotografie oferă o vedere generală a interiorului catedralei Notre-Dame. (Foto: Christophe Petit Tesson/AFP/Getty Images)

Lemnul renașterii: acoperișul refăcut cu 1.200 de stejari

Incendiul a distrus complet acoperișul catedralei, construit cu grinzi de lemn vechi de 800 de ani. Restaurarea acestuia a necesitat selectarea atentă a 1.200 de stejari din pădurile Franței, fiecare având caracteristici precise: rectitudine, absența nodurilor și lungime de 13 metri. Grinzile au fost fasonate manual, folosind aceleași tehnici ca în secolul al XIII-lea, ceea ce a readus la viață măiestria artizanilor medievali.

Această fotografie prezintă fereastra rozetă sudică recent restaurată a catedralei Notre-Dame. (Foto: Stephane de Sakutin/AFP/Getty Images)

Redescoperirea culorilor și sculpturilor

Renovarea a permis descoperirea culorilor vibrante ascunse de-a lungul secolelor. Vitraliile au fost demontate, curățate și reasamblate, dezvăluind din nou nuanțe vii de albastru, roșu și auriu. Sculpturile interioare, precum Fecioara de pe Stâlp și Jurământul lui Ludovic al XIII-lea, au fost curățate și restaurate, iar picturile masive din secolul al XVII-lea, cunoscute sub numele de Mays, au fost readuse la strălucirea lor originală.

Pe fațada exterioară, garguiele și chimerele, grav afectate de foc și poluare, au fost reparate sau recreeate folosind scanări digitale și piatră de calcar similară.

Această fotografie surprinde tabernacolul realizat de artistul și designerul francez Guillaume Bardet, amplasat în inima catedralei Notre-Dame. (Foto: Stephane de Sakutin/AFP/Getty Images)

Restaurarea orgii și a clopotelor

Orga mare a catedralei, cu cele 7.952 de tuburi ale sale, a fost ferită de foc, dar a suferit din cauza prafului toxic de oxid de plumb. Dezasamblată complet, orga a fost curățată, reparată și reafinată, un proces ce a durat luni întregi. Clopotele din turnul nordic, inclusiv celebrul Emmanuel, au fost și ele restaurate, readucând la viață sunetele inconfundabile ale catedralei.

Orga catedralei a fost restaurată cu minuțiozitate și este acum pregătită să fie utilizată, după luni de acordaj meticulos al celor 7.952 de tuburi. (Foto: EPA)

Descoperiri arheologice neașteptate

Pe lângă restaurare, lucrările au permis descoperiri arheologice importante. Săpăturile efectuate sub catedrală au scos la lumină structuri medievale, inclusiv rămășițele unui zid de piatră din secolul al XIII-lea, decorat cu sculpturi ce ilustrează viața lui Hristos. Aceste relicve, îngropate cu grijă în secolul al XVIII-lea, sunt acum pregătite pentru a fi expuse publicului.

Sculpturile garguielor au fost curățate cu grijă. (Foto: Getty Images)

Viitorul Notre-Dame

Deși renovările au adus Notre-Dame mai aproape de splendoarea sa originală, proiectul nu este încă finalizat. Scaffoldingul din partea de est a catedralei rămâne, iar lucrările la apse și sacristie vor continua în anii următori. Există, de asemenea, planuri pentru reamenajarea esplanadei și crearea unui muzeu dedicat catedralei în clădirea vecină Hôtel-Dieu.

Notre-Dame nu este doar o clădire restaurată, ci un simbol al rezilienței și al dedicării colective, reamintind lumii întregi de frumusețea și importanța patrimoniului cultural.