10 dec. 2022 | 23:12

Decoperirea facută sub Catedrala Notre-Dame. Cui aparțin sarcofagele găsite după incendiul devastator de acum trei ani

ACTUALITATE
Decoperirea facută sub Catedrala Notre-Dame. Cui aparțin sarcofagele găsite după incendiul devastator de acum trei ani

Secretele din spatele celor două sarcofage descoperite după ce a avut loc incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris încep să iasă la suprafață, potrivit oamenilor de știință.

Două sarcofage de plumb au fost descoperite sub naosul Catedralei Notre-Dame din Paris, ceea ce reprezintă o descoperire „extradordinară”. Oamenii de știință au afirmat că aceste locuri de veci au început să renunțe la secretele lor, după ce mai multe cercetări au fost efectuate.

Primul conține rămășițele unui mare preot care a murit în 1710, după ceea ce experții în domeniu au afirmat că ar fi fost o viață sedentată. Persoana din cel de-al doilea sarcofag nu a fost încă identificată și probabil nu va fi niciodată, însă se presupune că trupul aparține unui fost nobil tânăr și bogat care ar fi trăit în secolul al XIV-lea.

Mormintele au fost descoperite ca parte a unui depozit de statui, sculpturi și fragmente din paravanul original al catedralei din secolul al XIII-lea, îngropat sub podeaua din inima catedralei, care a fost devastată de incendiu în aprilie 2019.

Locurile de înmormântare au fost descrise ca fiind de „calitate științifică remarcabilă” și au fost găsite după o săpătură preventivă sub podea. În timp ce majoritatea comorilor au fost descoperite la abia 20 cm (8in) sub podeaua catedralei, un sarcofag de plumb a fost îngropat la un metru adâncime.

Odată deschis de către specialiștii din Toulouse, s-a descoperit că acestea conținea rămășițele unui bărbat în jurul vârstei de 30 de ani pe care cercetătorii l-au numit „Le Cavalier”, deoarece oasele sale pelvine sugerează că era un călăreț experimentat.

Nu exista nicio inscripție cu numele pe sicriu, care a fost modelat în jurul formei corpului, iar găurile din mormânt din jurul capului arătau că rămășițele au fost expuse la aer și sunt într-o stare avansată de deteriorare.

Sarcofage misterioase Catedrala Notre-Dame Paris

Două sarcofage de plumb au fost descoperite sub naosul Catedralei Notre-Dame din Paris

Ce ascundeau sarcofagele aflate sub catedrala Notre-Dame

Oamenii de știință continuă să examineze fragmente de pânză și material vegetal găsite în interiorul sicriului și spun că acesta a fost îmbălsămat, o practică rară în Evul Mediu, și pare să fi fost îngropat cu o coroană de flori.

O placă de alamă de pe cel de-al doilea sarcofag de plumb, de asemenea expus la infiltrarea aerului și apei în urma inundațiilor istorice a Senei din 1910, a confirmat că acesta conținea rămășițele lui Antoine de la Porte, canonicul Catedralei Notre Dame care a murit în Ajunul Crăciunului 1710, în vârstă de 83 de ani.

Eric Crubézy, profesor de antropologie biologică la Universitatea din Toulouse III, care a supravegheat desfacerea sicrielor, a spus că cei doi bărbați au fost în mod clar importanți în epoca lor pentru a fi îngropați în morminte atât de prestigioase din inima catedralei.

Cavalerul necunoscut ar fi fost membru al „elitei” la momentul morții sale pentru a fi îngropat la poalele crucii mari de pe paravanul distrus. Cele mai multe paravane au fost îndepărtate din bisericile catolice din Franța în timpul Contrareformei din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Tânărul suferise de o „boală cronică” care îi distrusese majoritatea dinților până la moarte, a declarat Crubézy jurnaliştilor. Aristocratul mort a avut, de asemenea, o deformare a craniului cauzată de purtarea unei bentițe în copilărie.

„Dacă data morții sale a fost în jurul a doua jumătate a secolului al XVI-lea sau începutul secolului al XVII-lea. Este posibil să fim capabili să-l identificăm în registrul de deces pe care îl avem. Dacă este mai devreme, probabil că nu vom ști niciodată cine a fost.” a declarat într-o conferință de presă Christophe Besnier, cel care a condus echipa științifică pentru săpăturile efectuate.

Spre deosebire de cavaler, de la Porte avea dantura destul de bună, după cum a spus Crubézy. De la Porte a fost bogat, influent și nu numai că a comandat mai multe opere de artă care se află acum la Luvru, inclusiv un tablou de Jean Jouvenet intitulat Masa canonicului Antoine de la Porte, dar a plătit 10.000 de livre pentru renovarea corului Catedralei Notre Dame.

După ce incendiul a străbătut catedrala veche de 850 de ani, unul dintre cele mai simbolice și mai vizitate monumente din Paris, în aprilie 2019, aproape distrugând întregul edificiu, președintele Emmanuel Macron s-a angajat să o reconstruiască.