Cum își imaginează mai mulți arhitecți că ar trebui să arate Notre-Dame reconstruită

Cum își imaginează mai mulți arhitecți că ar trebui să arate Notre-Dame reconstruită

În miezul lunii aprilie, un incendiu cumplit a cuprins Catedrala Notre-Dame și a distrus turla și mare parte din structura de rezistență.

Incendiul a durat 15 ore până când pompierii au reușit să îl stingă. Mare parte din acoperișul din lemn și metal a fost distrus, astfel încât a mai rămas doar o treime. Interiorul clădirii nu a fost distrus atât de rău însă, mulțumită tavanului de piatră, care a susținut acoperișul pe măsură ce ardea și se prăbușea.

La câteva zile după incendiu, președintele Franței, Emmanuel Macron, a asigurat pe toată lumea că biserica poate fi reconstruită. O campanie de strângere de fonduri a fost inițiată pentru a ajuta cu restaurările – acestea din urmă vor dura până la 20 de ani sau chiar mai mult. Până pe 22 aprilie, se strânseseră deja 1 miliard de euro.

La două zile după incendiu, Franța a anunțat că plănuiește să organizeze o competiție de design pentru Catedrala Notre-Dame. Prim-ministrul Franței, Edouard Philippe, a spus că guvernul caută un look fresh, care să se adapteze la tehnicile și provocările erei în care trăim noi.

Nu e de mirare că o mulțime de arhitecți și designeri și-au pus mintea la contribuție și au venit cu tot soiul de idei pentru cum ar trebui să arate noua turlă și noul acoperiș al catedralei. Astfel, aceștia și-au reimaginat cum ar putea arăta Notre-Dame peste vreo două decenii – de la turnuri contemporane de sticlă la vitralii gotice.

Foto – alex_nerovnya

În această viziune, catedrala ar părea pe jumătate desprinsă din timpuri vechi, pe jumătate desprinsă din Dubaiul zilelor noastre.

Foto – summumarchi

Acoperișul catedralei ar deveni un parc în nuanțe de purpuriu, pentru a comemora incendiul și a servi drept sanctuar pentru animalele și insectele din ce în ce mai amenințate în orașe.

Foto – ejezeta.cl

Acest design se numără printre puținele care nu caută să atragă atenția de la structura principală și reușește să se blenduiască în structura inițială.

Foto – vizumatelier

În onoarea vremurilor în care oamenii căutau să creeze construcții care să conecteze pământul cu cerul, acest design dezvăluie o turlă înaltă, din materiale foarte ușoare, care pare să se piardă în văzduh.

Foto – mathieulehanneur

Această abordare este mai neconvențională – ea nu recreează turla pentru a fi cât mai aproape de felul în care arăta înainte, ci pentru a arăta exact ca în timpul incendiului.

Foto – Fuksas Architects

Acest design distrage puțin de la structura inițială și aduce oarecum aminte de palatul de gheață al Elsei din filmul „Frozen”.

Foto – Alexandre Fantozzi

Aici poți vedea un acoperiș și o turlă realizate exclusiv din vitralii. Vitraliile au fost mereu un element de bază al catedralei Notre-Dame, așa că nu ar fi o idee rea să fie piesa de rezistență în procesul de reconstruire.

Foto – Norman Foster

Dacă viitoarea catedrală va arăta așa, atunci lumina ar pătrunde mult mai ușor în interior, iar turla ar fi asemeni unui ac ce tinde spre ceruri, conform arhitectului din spatele ideii.

Foto – Studio NAB

În această abordare neobișnuită, dar fascinantă, acoperișul ar fi transformat într-o seră, iar turla într-un adăpost pentru stupi de albine.

Foto – Vincent Callebaut

Aici, acoperișul și turla sunt conectate în mod direct și servesc drept cămin pentru o grădină. Aceasta din urmă ar avea atât un scop estetic, cât și util.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: deMilked