Monolitul misterios dintr-un templu de 4.000 de ani care pune arheologii în dilemă. Spațiul sacru a fascinat oamenii de știință

de: Cojocaru Cristian
13 07. 2024
Arheologii descoperă un monolit misterios într-un templu vechi de 4.000 de ani. (Foto: Universitatea din Siena)

Arheologii au dezgropat un templu, despre care se crede că are aproximativ 4.000 de ani și care conține un monolit misterios, pe insula mediteraneană Cipru. Această descoperire remarcabilă a fost făcută în cadrul unui proiect de cercetare condus de Luca Bombardieri de la Universitatea din Siena, Italia, în colaborare cu Departamentul de Antichități din Cipru, relatează Newsweek.com.

Descoperirea remarcabilă de la Erimi

Sit-ul arheologic de la Erimi, unde a fost făcută descoperirea, este situat în sudul central al Ciprului, pe o terasă de calcar la peste 300 de metri deasupra nivelului mării. Cipru, situat în estul Mării Mediterane, la intersecția dintre Europa, Africa și Asia, este o locație cu o istorie bogată și complexă.

Potrivit declarației lui Bombardieri într-un comunicat de presă al Universității din Siena, „În perioada mijlocie a Epocii Bronzului (aproximativ 2000-1600 î.Hr.), o comunitate de meșteșugari a ales să se stabilească pe dealul Erimi și să construiască un spațiu comunitar cu caracteristici foarte speciale”. Într-o zonă a acestei comunități din Epoca Bronzului, echipa lui Bombardieri a descoperit rămășițele unei camere în care au găsit un monolit de dimensiuni considerabile, măsurând peste 7 picioare în înălțime. Monolitul este complet neted și are un motiv în centru.

„Monolitul, care inițial se afla în centrul camerei, s-a prăbușit pe podea și a distrus o mare amforă plasată la baza sa, în fața unui mic cămin circular”, a explicat Bombardieri.

O amforă este un tip de vas de depozitare cu fundul ascuțit și o formă caracteristică, care datează din timpurile preistorice.

O reprezentare artistică a modului în care ar fi putut arăta spațiul sacru cu monolitul în timpul ocupației din Epoca Bronzului la situl Erimi, Cipru. Monolitul măsoară peste 2 metri în înălțime. (Foto: Universitatea din Siena)

Semnificația sacrală și ideologică a descoperirii

Bombardieri a subliniat că „particularitățile acestei camere indică faptul că este un spațiu sacru mic”. Activitatea care susținea economic comunitatea implica, de asemenea, membrii săi ideologic și simbolic. Potrivit cercetătorului, spațiul sacru mic descoperit la Erimi este cel mai vechi exemplu cunoscut de acest tip pe insulă.

„Excavațiile recente au dus la descoperirea celei mai vechi clădiri sacre atestate în Cipru, a cărei funcție ritualică și valoare ideologică par a fi de o importanță deosebită”, a adăugat Bombardieri.

Această descoperire vine într-un an plin de realizări arheologice pe insulă. La începutul acestui an, arheologii care lucrau pe insulă au redescoperit mai multe morminte „pierdute” în teritoriul unei baze militare britanice de peste mări. Descoperirile au rezultat dintr-un sondaj realizat în Zona Suverană de Est (ESBA) la Dhekelia, pe coasta de sud a insulei.

Arheologii au găsit un monolit misterios într-un templu vechi de 4.000 de ani pe insula Cipru. (Foto: Universitatea din Siena)

Contextul istoric al insulei Cipru

Cipru este o fostă colonie britanică care și-a câștigat independența în 1960, deși Marea Britanie păstrează încă controlul asupra a două zone de bază suverane, inclusiv ESBA. Insula a fost divizată din 1974, când Turcia a invadat partea de nord-est. Ciprul de Nord, statul de facto autodeclarat care administrează această regiune, nu este recunoscut de nici o altă țară în afară de Turcia. Toate celelalte state consideră teritoriul de nord-est, alături de restul insulei (minus bazele britanice), ca parte a Republicii Cipru, membră a Uniunii Europene.

Descoperirea monolitului misterios într-un templu vechi de 4.000 de ani nu doar că adaugă o nouă dimensiune înțelegerii noastre despre trecutul insulei, dar deschide și noi perspective asupra ritualurilor și credințelor antice ale comunităților care au trăit pe această insulă istorică.