A fost descoperită o comoară care datează din Epoca Bronzului

A fost descoperită o comoară care datează din Epoca Bronzului

Arheologii au descoperit în estul Danemarcei peste 2.000 de mici spirale de aur, create acum aproape 3.000 de ani, în Epoca Bronzului. Marea întrebare este de ce oamenii acelor timpuri îndepărtate au depus atât de mult efort pentru a făuri astfel de obiecte, prea complicate pentru uneltele utilizate atunci.

Zonă Boeslunde de pe insuă daneză Sjælland este cunoscută pentru diversele vase de aur descoperite în trecut, vase ce datau din Epoca Bronzului. Cea mai nouă descoperire i-a uimit însă pe arheologii de la Copenhaga, fiindcă este vorba de 2.000 de mici spirale din aur, de 3 cm lungime fiecare, obiecte care datează din anii 900-700 î.Hr., potrivit HotNews.

„Lucrurile trebuie privite prin prisma faptului că Soarele era un simbol sfânt pentru locuitorii Danemarcei din Epoca Bronzului”, explică Flemming Kaul, de la Muzeul Național al Danemarcei. „Oamenii care trăiau acum aproape trei mii de ani credeau că aurul are o legătură cu Soarele, fiindcă este galben și strălucește. În plus, se considera că aurul este veșnic, precum Soarele și că avea ceva din puterea astrului”, mai spune Kaul, citat de The Local.

Tocmai de aceea, pentru crearea obiectelor din aur, niciun efort nu era prea mare, iar despre destinația micilor spirale se pot face doar speculații. Este posibil să fi împodobit robele marilor preoți, fiind chiar introduse în țesătură sau puteau fi parte din obiectele ceremoniale pe care aceștia le purtau pe cap. Este posibil că marii preoți să fi purtat brățări uriașe pe brațe, în timpul ritualurilor, iar aceste mici spirale puteau împodobi roba sau capul. Cert e că străluceau în lumina soarelui, iar efectul era cu siguranță puternic în rândul celor care asistau la ritual.

Citește și:
Etichete: