Legătura bizară dintre exercițiile fizice și timp: De ce sportul „încetinește” timpul, conform cercetătorilor
Un nou studiu publicat recent a confirmat că exercițiile fizice pot modifica percepția noastră asupra timpului, făcând secundele să pară mai lungi decât sunt în realitate.
Ce spun cercetătorii
Cercetarea, condusă de psihologi din Regatul Unit și Olanda, a implicat 33 de adulți activi care au fost rugați să estimeze când o perioadă de 30 de secunde s-a încheiat, fără ajutorul unui ceas, bazându-se doar pe propriul lor cronometru intern.
În timpul repausului, participanții au crezut că 30 de secunde s-au scurs puțin mai târziu decât arăta ceasul real, ceea ce înseamnă că timpul părea că “zboară”. Însă, când participanții au început să pedaleze pe o bicicletă staționară pentru o distanță de patru kilometri, percepția lor s-a distorsionat. O jumătate de minut pe bicicletă s-a simțit, în medie, cu aproximativ 8% mai lungă decât indica ceasul.
Studiul este în concordanță cu cercetările anterioare care au constatat că exercițiile fizice încetinesc percepția noastră asupra timpului. Psihologii sugerează că acest lucru se datorează faptului că starea de alertă fizică și conștientizarea ne fac extrem de conștienți de corpul nostru și de disconfortul său, iar senzațiile de durere sunt cunoscute pentru a încetini trecerea timpului, așa cum o percepem.
Percepția timpului
Această ramură a studiului percepției umane asupra timpului se numește cronocepție, iar oamenii de știință au descoperit că vârsta, emoțiile, drogurile, exercițiile fizice și temperatura corpului pot toate să altereze acest ceas intern în diferite moduri. Spre deosebire de studiile anterioare, cercetarea actuală nu a găsit că timpul pare că trece mai încet la intensități mai mari ale exercițiului.
Deși studiul este de mică amploare, cercetătorii sugerează că “este posibil ca exercițiul în sine să distorsioneze semnificativ percepția timpului”, și nu intensitatea exercițiului. Aceste descoperiri ar putea avea implicații importante pentru atleți și pentru oricine se antrenează, modificând modul în care percepem efortul și durata acestuia.
Cercetările recente arată cum informațiile senzoriale pot modela percepția noastră asupra trecerii timpului. Ideea că oamenii împart cu toții un „ceas intern” care ne spune cât timp a trecut ar putea să nu fie valabilă, conform unui nou studiu.
Acesta arată cum modificarea mediului poate modela percepția noastră asupra trecerii timpului în timp ce o observăm. Mai multe detalii despre acest nou studiu puteți găsi aici.