Insecta „invizibilă” care poate manipula lumina: Cercetătorii i-au descoperit misterul, după 70 de ani

de: Ozana Mazilu
18 04. 2024

Pentru prima dată, un grup de oameni de știință a creat replici sintetice ale brochosomelor, nanoparticule rare cu proprietăți de invizibilitate.

Brochosomele sunt singura specie care secretă brochosome: nanoparticule rare cu proprietăți de invizibilitate.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania State au reușit să creeze replica sintetică a brochosomelor, nanoparticule care se găsesc în mod natural și care ar putea fi folosite în viitor pentru a crea dispozitive de camuflaj invizibil.

Profesorul Tak Sing Wong, coordonatorul studiului și specialist în inginerie mecanică și inginerie biomedicală la Universitatea Pennsylvania State, afirmă că brochosomele sintetice ar putea găsi utilizări într-o varietate de aplicații comerciale – de la energia solară la produsele farmaceutice.

Mai concret, brochosomele sunt nanoparticule în formă de bile goale, acoperite cu găuri – cunoscute sub numele de găuri tranzitante – care trec complet prin ele. Această structură complexă le permite să absoarbă sau să disperseze anumite lungimi de undă ale luminii, în funcție de dimensiunea brochosomului și a găurilor sale.

Unde se găsesc

Singurul loc din lume unde se pot găsi brochosomele în mod natural este pe spatele unei cicade – o insectă comună din curtea ta. Paltoanele lor de brochosom au fost descoperite pentru prima dată în anii 1950, și probabil îi ajută să se amestece în mediul lor înconjurător.

În trecut, oamenii de știință nu știau de ce cicadele secretă și se acoperă în brochosomi. Până acum, nici măcar nu înțelegeau scopul geometriei intricate a nanoparticulelor.

Având posibilitatea de a crea brochosomi sintetici, oamenii de știință pot personaliza aceste nanoparticule pentru funcții specifice, cum ar fi invizibilitatea la radiațiile infraroșii pentru a ajuta la apărarea militară.

Cicadele, insecte mici și vioaie din familia Cicadellidae, au captivat imaginația oamenilor de secole întregi. Cu săriturile lor rapide și sunetele distincte pe care le produc, aceste creaturi mici de culoare verde sau maro sunt un element comun al peisajului natural din multe regiuni ale lumii. Cu toate acestea, în ciuda prevalenței lor, cicadele ascund multe mistere și au o importanță semnificativă în ecosistemele în care trăiesc.

Cu aproximativ 20.000 de specii cunoscute, cicadele sunt răspândite pe tot globul, cu excepția Antarcticii. Ele pot fi găsite într-o varietate de habitate, de la păduri tropicale umede la deșerturi aride și chiar zone urbane. Cu toate acestea, majoritatea cicadelor preferă medii vegetale, unde se hrănesc cu sucurile plantelor folosind aparate bucale specializate pentru supt.