Această tehnologie face obiectele invizibile. Cum funcționează și cum va ajuta domeniul științific

Această tehnologie face obiectele invizibile. Cum funcționează și cum va ajuta domeniul științific

Cred că oricine și-ar dori să poată fi invizibil măcar o zi. Acum, cumva, se poate. O echipă de oameni de știință spune că au găsit un anumit tip de undă luminoasă care poate străpunge direct obiectele, făcând să pară că ar fi total invizibile.

În general, putem vedea obiectele, deoarece lumina se reflectă pe ele și în fotoreceptorii din ochii noștri. Acum, oamenii de știință din TU Wien, Austria și Universitatea Olandeză Utrecht spun că au găsit o modalitate de a face lumina să treacă direct prin obiecte, făcându-le, practic, invizibile atât pentru ochi, cât și pentru camere, conform cercetărilor publicate recent în revista Nature Photonics.

Deși tehnologia experimentală nu este gata de utilizare la scară largă, The Independent notează că ar putea fi un instrument de neprețuit pentru imagistica medicală sau pentru cercetătorii care doresc să privească în interiorul sistemelor biologice.

Această tehnică poate face obiectele invizibile

Oamenii de știință lucrează de ani de zile la diferite forme de tehnologie de invizibilitate. De obicei, vor încerca să găsească modalități de a împrăștia lumina în jurul unui obiect, ascunzându-l de vedere.

Această nouă abordare este însă ceva mai directă. Prin pătrunderea directă a obiectului cu un anumit tip de lumină, este mai mult ca și cum nu ar fi deloc acolo.

„Un aspect de care suntem foarte entuziasmați este faptul că câmpurile de lumină pe care le-am introdus în cercetarea noastră nu numai că par a fi speciale în modelele pe care le produc în spatele obiectului, ci și în interiorul acestuia”, a declarat pentru The Independent cercetătorul Stefan Rotter de la TU Wien și coautor al studiului.

El a adăugat că unda de lumină specială ar putea fi utilă pentru a privi în interiorul materialelor sau obiectelor cu care în mod tradițional este dificil de lucrat, cum ar fi celulele biologice sau țesutul. Tehnologia de invizibilitate nu este destul de pregătită pentru asta – mișcarea constantă, cum ar fi fluxul de sânge, este dificil de adaptat la această tehnică – dar Rotter speră că unele calcule mai rafinate, pe măsură ce el și echipa sa continuă să lucreze la sistem, îl vor face perfect pentru imagini medicale noi și alte tipuri de cercetare.

Citește și: