Greutatea normală în funcție de înălțime, vârstă și constituție. Câte kilograme ar trebui să ai, tabelul cu proporțiile recomandate de specialiști

de: Cojocaru Cristian
01 05. 2024

Multe persoane, femei și bărbați deopotrivă se întreabă dacă numărul de kilograme pe care îl au reprezintă greutatea normală. Află că aceasta diferă în funcție de înălțime, vârstă, sex și constituție.

Greutatea corpului reprezintă una dintre marile probleme atât ale femeilor, cât și ale bărbaților, mai ales într-o epocă în care obezitatea crește cu pași repezi. În prezent, aproximativ 38% din populația lumii este reprezentat de persoanele supraponderale sau obeze, iar potrivit Federației Mondiale a Obezității, până în 2035, 51% dintre oameni se vor confrunta cu această problemă.

Tabelul cu greutatea optima in functie de varsta, inaltime si constitutie la femei

Greutatea normală este raportată la înălțime, însă există și alți factori care o pot influența, precum vârsta, sexul, circumferința taliei, dar și raportul dintre masa adipoasă și cea musculară. În prezent, există anumite tabele care pot fi utilizate ca și repere pentru a putea determina greutatea optimă în funcție de înălțime.

Ceea ce trebuie să știi este faptul că cifrele sunt doar orientative, fiind necesară și luarea în considerare a celorlalți factori. Așadar, greutatea normală nu poate fi raportată doar la înălțime din care să reiasă o valoare fixă a numărului de kilograme, ci doar printr-un interval care reprezintă greutatea optimă.

Care este greutatea normală în funcție de vârstă

Vârsta este un alt factor important de luat în considerare pentru că, de exemplu, copiii au nevoie atât de o masă musculară mai mare, cât și de mai multă grăsime corporală în comparație cu adulții pentru ca a lor creștere să fie una armonioasă.

Pe baza înaintării în vârstă, masa musculară scade gradual începând cu vârsta de 40 de ani, iar după 60 de ani, modul este unul accelerat. Explicația constă în declinul hormonilor anabolici care sunt cei necesari în formarea și menținerea masei musculare.

De asemenea, metabolismul încetinește odată cu înaintarea în vârstă, astfel că tendința corpului este aceea de a acumula țesut adipos. Aflați la vârsta a treia, ne-am putea înșela cu privire la greutatea normală pentru că la acea vârstă, în unele cazuri, compoziția corporală le poate pune în pericol sănătatea.

Tabelul cu greutatea optima in functie de varsta, inaltime si constitutie la barbati

Pentru a putea determina masa corporală optimă, cel mai bine este să apelăm la un medic sau un nutriționist. Așadar, dacă numărul kilogramelor este mai mare, atunci și pericolele pentru sănătate sunt mai multe. OMS a avertizat că excesul ponderal poate reprezenta un factor pentru mai multe boli cronice cum ar fi:

  • bolile vasculare, în principal cele cardiace și accidentul vascular cerebral;
  • diabetul;
  • boli musculoscheletale, precum osteoartrita care distruge articulațiile;
  • anumite tipuri de cancer.

Indiferent de sex și de înălțime, în cazul unui adult, 10 kilograme peste greutatea normală îl încadrează deja la categoria supraponderalilor. Raportul dintre masa adipoasă și cea non-adipoasă est eun alt factor important, fiind vorba despre compoziția corporală.

Aceasta se poate evalua în cadrul cabinetelor specializate cu ajutorul mai multor metode. Dintre cele mai utilizate sunt bioimpedanța și adipometria, cu ajutorul ultrasunetelor.