Fotbalistul lăsat fără nume de Ceaușescu. I l-a transformat într-o inițială și era interzis peste tot

de: Beatrice Dumitru
20 02. 2024

C. Gheorghe. Așa a fost cunoscut de către suporteri unul dintre golgheterii Diviziei A, la sfârșitul anilor ’80. Dictatorul Nicolae Ceaușescu l-a lăsat fără nume și era interzis peste tot în presă. Despre cine este vorba.

Fotbalistul care a rămas fără nume din cauza lui Ceaușescu

Fotbalistul cunoscut ca C. Gheorghe a jucat la echipe importante precum Steaua București, Dinamo București, Universitatea Craiova sau Sportul Studențesc. De asemenea, el a fost și antrenor la trei echipe din Grecia: PAE Marko (2000-2004), PAE Kouvaras (2004-2007), PAE Keratea (2007-2009).

Microbiștii îl știau cu numele de C. Gheorghe, dar abia după Revoluție au aflat că îl cheama, de fapt, Ceaușilă Gheorghe. Și asta pentru că pe vremea junioratului, la ordinului lui Nicolae Ceaușescu, i-a fost interzis numele și înlocuit cu o inițială. Și asta pentru că semăna foarte mult cu cel al dictatorului României.

Gheorghe Ceaușilă la Universitatea Craiova.

Ce i-a spus Valentin Ceaușescu

În urmă cu câțiva ani, Gheorghe Ceaușilă a povestit că cel care i-a spus că trebuie să renunțe la numele său a fost Valentin Ceaușescu. fiul cel mare al dictatorului. Acest lucru se întâmpla la câteva zile după ce ajunsese la Steaua, la vârsta de 19 ani. Din acest motiv, crainicii sau jurnaliștii îi spuneau C. Gheorghe.

”Copile, ori îți schimbi numele, ori îl transformăm în inițială! Așa nu poți să joci fotbal, e ordin, știi tu de unde”, a dezvăluit fostul fotbalist.

Vezi și: Dezvăluiri emoționante ale unui fost jucător de la Manchester United: ”Dacă aș fi continuat așa, aș fi murit”

N-am vrut să-mi schimb numele de familie, m-am gândit că n-o să țină cine știe cât, mai ales că încă nu ajunsesem să fac performanță”, a adăugat Gheorghe Ceaușilă.

Fostul fotbalist a vorbit și despre debutul său în Divizia A. El și-a aminti că a intrat în panică atunci când s-a uitat în ziar pentru a vedea dacă s-a scris ceva despre el, dar numele său nu apărea.

Eram acasă, la Vâlcea, și am cumpărat ziarul Sportul. Am avut un șoc atunci când am citit echipa. Eu nu eram, deși jucasem. Abia la a treia sau a patra citire am descoperit un `C Gheorghe` în caseta meciului și am făcut legătura. Eram eu”, a mai povestit acesta.

Gheorghe Ceaușilă.

Cariera lui Gheorghe Ceaușilă

Gheorghe Ceaușilă a jucat în timpul armatei la echipa de tineret a clubului Steaua, alături de Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu și Dumitru Stângaciu. A prins câteva minute și la prima echipă, în anul în care formația din Ghencea a câștigat campionatul și Cupa Campionilor.

Apoi, în 1988, el a ajuns la Universitatea Craiova, cu care a reușit să câștige eventul trei ani mai târziu. Dar cariera lui s-a încheiat după o accidentare gravă la menisc, suferită intr-un turneu de pregătire în Ungaria. S-a operat, iar antrenorul de atunci al oltenilor, Sorin Cîrțu, a crezut nu-și va mai reveni și nu l-a mai păstrat la echipă.

Vezi și: Fiica lui Ilie Balaci, declaraţii emoţionante despre fostul fotbalist. Ce s-a întâmplat înainte de a muri, de fapt: „Analizele erau bune”

Dar Gheorghe Ceaușilă a avut puterea de a o lua de la capăt și a mai jucat fotbal de performanță până în anul 1997 la echipe ca PAOK Salonic, Dinamo, Sportul și FC Național. Apoi a plecat în Grecia, unde a devenit antrenor.

Gheorghe Ceaușilă

Palmaresul lui Gheorghe Ceaușilă

  • 1. 5 prezenţe în echipa naţională
  • 2. Campion Naţional: 1985/1986 şi 1990/1991
  • 3. Cupa României: 1990/1991
  • 4. 214 prezenţe în Liga 1 / 58 goluri.