Pentru fanii împătimiți ai Craiovei Maxima, Ilie Balaci a fost și va rămâne unul din cei mai mari fotbaliști ai României, iar memoria sa este încă vie. Sfârșitul legendarului fotbalist a fost un șoc pentru mulți, iar azi Lorena Balaci, fiica lui Ilie Balaci, a făcut câteva declaraţii emoţionante despre tatăl său, și despre ce s-a întâmplat înainte de a muri, de fapt.
Anglia l-a avut pe Bobby Charlton, Brazilia pe Pele, Argentina pe Maradona și Messi, Franța pe Platini, Cantona sau Thierry Henry. Dar România i-a avut pe Ilie Balaci, Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi, László Bölöni, Dorinel Munteanu, Dudu Georgescu, Adrian Mutu, Adrian Ilie, Ilie Dumitrescu, Marius Lăcătuș, Dan Petrescu, iar lista poate continua.
Dar, printre primii într-un top al celor mai bun fotbaliști români, numele legendei Ilie Balaci, așa cum mulți au declarat-o, este în primii 6. Marele oltean se năștea pe 13 septembrie 1956, iar întreaga sa viață avea să fie dedicată sportului cu balonul rotund, atât ca fotbalist, jucând pe postul de mijlocaș, cât și ca antrenor, după ieșirea din viața sportivă ca jucător.
Încă de la debutul său pe terenul de fotbal, Ilie Balaci avea să joace timp de 12 ani pentru culorile Craiovei Maxima, echipa care avea să facă furori în campionatul intern, cât și în competițiile externe.
În tricoul Craiovei Ilie Balaci avea să strângă nu mai puțin de 300 de meciuri oficiale cu clubul și câștiga șapte titluri importante. Avea să fie poreclit ”Minunea blondă”, iar azi, așa cum spuneam, Ilie Balaci este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști români din toate timpurile.
Invitată recent la un podcast, Lorena Balaci, fiica lui Ilie Balaci, a povestit despre copilăria ei și despre cum era percepută de cei din jur:
”Copilăria mea a fost foarte tare, dar a fost împărțită în două părți. A fost la Craiova până la 9 ani, apoi am venit la București, am stat în Pantelimon, la capătul lui 14. Pentru mine a fost o schimbare, de la Craiova, la Pantelimon..a fost o diferență imensă.
Tata primise un apartament de la Guvern în București, doar că acolo stăteau niște evrei și până se mutau a trebuit să stăm acolo. După m-am dus la facultatea de Drept. Prima dată a fost diferența că nu mă știa nimeni, dar cumva era confortabil, dar cel mai greu a fost că a trebuit să mă dezvăț să vorbesc oltenește.
Îmi dădeam seama că vorbesc cam ca la țară, deși aveam 9 ani. Aveam senzația că îmi trădez neamul, ok, am venit aici, ăștia vorbesc altfel, dar trebuie să schimb asta. Acum eu acasă încă vorbesc oltenește”, povestește Lorena Balaci.
După 12 ani de jucat sub tricourile Craiovei, Ilie Balaci lua decizia ca din sezonul 1986-1987 să joace la Dinamo București, după ce doi ani fusese legitimat la echipa din orașul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, Scornicești, sub conducerea lui Mitică Dragomir.
Și despre acest episod avea să povestească Lorena în podcastul la care a fost invitată, declarând că:
”Tata venise la Dinamo, s-a terminat cu Dinamo, am făcut un consiliu de familie, eu aveam atunci 13 ani. Eu, mama, tata și sora mea. Tata a zis să ne mutăm înapoi la Craiova, eu am zis da, că tata îl urmam pe tata și dincolo de orice.
Sora mea începuse cu tenisul la București, ea venise de la 2 ani la București, mama a zis să rămânem la București. Greu a fost pentru tata pentru că el și-a dorit să ne întoarcem la Craiova.”, mai povestește fiica lui Ilie Balaci.
În 2016 lumea muzicii românești avea să intre în stare de șoc. Posturile TV și presa de atunci relata cu titluri mari, pe prima pagină, despre dispariția prematură a unuia dintre cei mai iubiți actori de comedie și muzicieni, Gyuri Pascu, pe 26 septembrie al acelui an, în urma unui infarct. Avea 55 de ani.
Conform celor povestite de Lorena Balaci, moartea artistului avea să-l afecteze extrem de tare pe tatăl acesteia, acesta fiind momentul în care ”efectiv i s-a făcut rău, a fost și prima dată când ne-am speriat.”, spune fiica marelui fotbalist român:
”În ziua în care a murit Gyuri Pascu, tata a murit în 2018, deci fix cu doi ani înainte să moară tata, băi, în ziua în care a murit Gyuri Pascu i s-a făcut rău, a văzut la televizor și efectiv i s-a făcut rău, a fost și prima dată când ne-am speriat.
El lua niște pastile de tensiune, toată lumea ia. El avea un mic tratament pentru tensiune, explicația lui a fost că ”Băi, am avut senzația că mi-a crescut tensiunea, dar de fapt mie mi-a scăzut tensiunea și am mai luat o pastilă”.
A venit salvarea, ne-am speriat rău. A fost prima și ultima dată când noi ne-am speriat vizavi de sănătatea lui tata, el era un om care se controla, el una două se ducea să își mai facă analize”.
Din păcate, așa cum relatează și fiica regretatului fotbalist, vestea despre decesul artistului Gyuri Pascu avea să-l afecteze iremediabil, deși aparent nu ar fi dat semne. Au trecut doi ani de la acel moment și nimeni nu avea să anticipeze ceea ce se va întâmpla pe 21 octombrie 2018. Dar, așa cum concluzionează Lorena Balaci, deși analizele îi erau bune, marele Ilie Balaci a avut „cea mai frumoasă moarte”.
”Analizele lui erau foarte bune! Cu două luni înainte să moară, el știi că făcea sport foarte mult, avea o vertebră ciudată..și medicul a spus ”Hai să te operezi, dacă alergi, joci fotbal, există un risc să îți secționeze măduva.
E o operație mică, o rezolvăm într-o zi”. S-a internat astăzi, i-au făcut toate analizele că urma o anestezie generală, iar doctorul cardiolog, i-au că e totul bine.
Asta se întâmpla în septembrie 28 și în octombrie a murit. Nu a fost un om nepăsător care nu se controla…dar cică asta e cea mai frumoasă moarte.”, a povestit fiica marelui fotbalist.
După o viață dedicată fotbalului, marea legendă a Craiovei se stingea la doar 62 de ani. Au trecut doar patru ani de la ziua fatidică de 21 octombrie a anului 2018, iar cei care l-au cunoscut, văzut jucând și, în cele diun urmă, iubit, îi mai păstrează vie memoria și astăzi.
Cât despre declaraţiile emoţionante despre fostul fotbalist făcute de fiica acestia, poți vedea întreg interviul aici.