Ce s-a ales de cei trei copii ai lui Ceaușescu după ’89: doar unul mai trăiește

ACTUALITATE
Ce s-a ales de cei trei copii ai lui Ceaușescu după '89: doar unul mai trăiește
03 mai 2023 | 21:09

Nicolae Ceaușescu, care a condus România din 1965 până în 1989, a avut o familie numeroasă. Conducătorul a avut nouă frați și surori, iar părinții lui Ceaușescu au avut în total 18 nepoți: șapte băieți și 11 fete. Însă Ceaușescu a avut doar trei copii: Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu.

Fostul conducător al României s-a căsătorit în anul 1947 cu Elena Petrescu. Doi dintre copiii lor au decedat, iar unul încă mai trăiește.

Valentin Ceaușescu s-a născut în 1948 și are un fiu, Daniel Valentin (născut în 1981) și o fiică, Alexandra (născută în 1996). Zoia Ceaușescu  a trăit între 1949 și 2006, iar Nicu Ceaușescu, între 1951 și 1996.

Dintre copiii lui Ceaușescu, doi au murit

Nicu Ceaușescu, născut la 1 septembrie 1951, în București, și decedat la 26 septembrie 1996, în Viena, a fost al treilea fiu al lui Nicolae Ceaușescu și al soției sale. Numit în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu către sfârșitul regimului comunist din România, a fost considerat un potențial succesor în funcție al tatălui său. A fost arestat în zilele Revoluției din 1989 și condamnat ulterior la o pedeapsă cu închisoarea, fiind eliberat pe motive medicale.

Nicu Ceaușescu, imagine din arhivă

Absolvent al Facultății de Fizică, părinții îi hărăziseră o carieră politică. A fost prim-secretar al CC al UTC, iar din 1987 prim-secretar al organizației PCR Sibiu.

Acuzat inițial pentru genocid, omor deosebit de grav și subminare a economiei naționale, a fost condamnat la doar cinci ani pentru nerespectarea regimului munițiilor și armelor de foc.

S-a îmbolnăvit de ciroză. A decedat în clinica Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien, din Viena, în septembrie 1996. Bunurile confiscate i-au fost returnate parțial. Pentru un ultim tablou semnat de Gheorghe Petrașcu, Valentin Ceaușescu, singurul său frate în viață, s-a judecat cu statul român începând cu 2014. În 2017, Valentin a pierdut acest proces, tabloul rămânând în proprietatea Muzeului Național de Artă.

Zoia Ceaușescu s-a născut pe 1 martie 1949 și a decedat la 20 noiembrie 2006. Absolventă a Facultății de Matematică, avea preocupări intelectuale, bibliofilă și colecționară de opere de artă. Nicolae și Elena Ceaușescu nu priveau cu ochi buni viața socială a fiicei lor, motiv pentru care au ordonat în repetate rânduri Securității să o urmărească și să-i „spargă anturajul”.

Zoia Ceaușescu, imagine din arhivă

Fata soților Ceaușescu s-a căsătorit în 1980 cu inginerul sibian Mircea Oprean, cadru universitar la Politehnica din București. Înainte de 1989, Zoia ajunsese șefa secției de matematică de la INCREST (Institutul pentru Creație Științifică și Tehnică) și locuia într-o vilă de pe strada George Enescu 2-4.

Anumite valori din casa Zoiei, incunabule, stampe și cărți rare, au ajuns la Biblioteca Națională și au fost parțial returnate proprietarei cu puțin timp înainte de moartea acesteia, survenită în urma unui cancer pulmonar, în noiembrie 2006.

Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al soților dictatori, s-a năcut la 17 februarie 1948, în București, România și este singurul lor copil care încă mai trăiește. Se zvonea că, de fapt, nu ar fi copilul lor natural și că ar fi fost adoptat. Dar acest lucru s-a dovedit a fi fals.

Valentin Ceaușescu, imagine din arhivă

Valentin a fost un fizician român. Fiul cel mare al fostului șef de stat român, Nicolae Ceaușescu și al soției sale, Elena, Valentin Ceaușescu a urmat cursurile Școlii Petru Groza, unde a terminat studiile liceale în anul 1965. În următorii doi ani a fost student al Facultății de Fizică din București, după care a urmat și a absolvit cursurile prestigiosului Imperial College din Londra.

În 1970 s-a reîntors în țară, angajându-se la Institutul de Fizică Atomică. Deși era un om al științelor exacte, era și un pasionat de artă și cărți, fiind colecționar, la fel ca sora sa, Zoia.

Deși la Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Român Valentin Ceaușescu a fost ales membru supleant al Comitetului Central al P.C.R., el a dus o viață personală și publică foarte discretă, neimplicându-se deloc în politică.

Din 2016 este pensionar și trăiește în București, ducând o viață modestă și departe de viața publică.