Cum a reacționat Simona Halep când a aflat că a câștigat. Suma uriașă pierdută de fostul lider WTA

de: Beatrice Dumitru
06 03. 2024

Simona Halep (32 de ani), care se află la Dubai în aceste zile, a primit marți, 5 martie 2024, vestea că Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne a decis reducerea suspendării de la patru ani, la 9 luni.

Simona Halep, apărată de 3 avocați la TAS

Jurații de la TAS au luat în calcul perioada de suspendare începând cu data de 7 octombrie 2022, astfel că aceasta a expirat în iulie 2023. În acest sens, Halep poate reveni imediat în competiții, așa că rămâne de văzut care va fi primul meci oficial pe care-l va disputa românca.

Sportiva din Constanța a avut o echipă formată din trei avocați, dintre care unul singur este român. Bogdan Stoica a fost și cel care i-a dat vestea cea mare fostului lider mondial.

Simona Halep, la TAS / Foto: Profimedia

Halep a spus de la început că are încredere într-un deznodământ favorabil, dar era clar că a trecut prin mari emoții. Starea ei de nervozitate a fost dovedită și când a revenit la București, după cele trei zile de audieri de la TAS, din perioada 7-9 februarie 2024, atunci când a avut o reacție neașteptată la adresa reprezentanților mass-media.

Citește și: EXCLUSIV Ilie Năstase este gata să sară în ajutorul Simonei Halep: ‘Și eu și Ion Țiriac suntem aici, nu se pune problema altfel’. Ce a spus despre Mouratoglou

”Halep a fost extrem, extrem de fericită, fericire maximă”

Tocmai de aceea, bucuria campioanei de la Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019 a fost una fără margini.

A fost extrem, extrem de fericită, fericire maximă. A fost un chiot de bucurie. E genul emoțional. E foarte greu de crezut că un sportiv ca ea, care a ajuns să se lupte cu întreg sistemul antidoping…

O cunosc pe Simona de foarte mulți ani, de la 12 – 13 ani. O sportivă exemplară, cu o carieră nepătată, cu o grijă exemplară pentru sportul curat, a ajuns complet aiurea într-o situație incredibilă.

Nu pot să spun că am știut de la început că vom câștiga, dar am crezut de la început că o putem ajuta. Am fost o echipă, doi avocați și mai apoi un al treilea. Da, eu am fost singurul din România.

E un om extraordinar și știam că Simona nu poate face așa ceva”, a spus Stoica, conform Digi Sport.

Citește și: Presa internațională, despre verdictul favorabil primit de Halep: ce au scris BBC și L’Equipe

Halep, pierderi uriașe din cauza suspendării

Simona Halep a fost privată de dreptul de a participa la turnee importante în ultimele opt luni, perioadă în care ar fi putut câștiga trofee și sume importante de bani.

Având în vedere că din 2017 până în 2022 a încasat aproape 19,5 milioane de dolari din premii, adică aproximativ 3,9 milioane de dolari pe an, fostul lider WTA a pierdut șansa de a-și rotunji conturile.

Dacă media anuală s-ar fi păstrat, ceea ce este destul de probabil, rezultă că Simona Halep ”a pierdut” circa 2,6 milioane de dolari în perioada în care a fost ținută departe de teren pe nedrept.

  • 24 de titluri WTA a cucerit Simona Halep.
  • 40,203,437 de dolari a câștigat Halep din tenis, potrivit site-ului WTA.

Cum a ajuns Halep să primească despăgubiri în valoare de 20.000 de euro

Dincolo de faptul că a dovedit că nu a luat voit acel supliment alimentar găsit în corpul ei, e vorba despre roxadustat, Simona Halep se va alege și cu o sumă de bani după tot acest calvar.

Cei de la ITIA, care au decis inițial suspendarea pentru patru ani, și care s-au trezit acum că au pierdut au fost obligați de către cei de la TAS să-i acorde, simbolic, despăgubiri Simonei în valoare de 20.000 de euro.

”Tribunalul a decis simbolic să oblige ITIA să plătească 20.000 de franci elvețieni (n.r. echivalentul a aproximativ 21.000 de euro) cu titlul de ‘contribuție la efortul de apărare al Simonei, a mai spus Stoica, conform aceleiași surse.

Citește și: ITIA a reacționat după ce suspendarea Simonei Halep a fost diminuată la TAS: ‘Așteptăm motivarea deciziei’

Când a expirat suspendarea Simonei Halep

Deoarece perioada de suspendare a început să curgă de pe 7 octombrie 2022 (n.r. când a fost suspendată provizoriu pentru roxadustat), românca poate juca din nou tenis, întrucât perioada de 9 luni a expirat la data de 6 iulie 2023.

Audierile de la TAS au avut loc în perioada 7-9 februarie, iar cei trei judecători care s-au ocupat de proces au fost Annabelle Bennett (Australia), președinte, Jeffrey G. Benz (Statele Unite ale Americii) și Ulrich Haas (Germania).

Inițial, Halep a fost depistată pozitiv la roxadustat, substanță interzisă, iar ulterior cei de la ITIA au găsit nereguli și în pașaportul biologic al româncei.

Ultimul meci oficial al său a fost pe 29 august 2022, în runda inaugurală de la US Open, contra Dariei Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6.