Cresc salariile românilor peste noapte, decizie de la Bruxelles. Ce se întâmplă cu contribuțiile la stat, taxele și impozitele

de: Ozana Mazilu
31 10. 2024
Salariile românilor ar putea crește după o nouă decizie a Consiliului Europei

Românii ar putea observa schimbări importante în salarii și în structura contribuțiilor sociale după ce Consiliul Europei a emis o rezoluție prin care solicită Guvernului României să transfere o parte din contribuțiile sociale de la angajați către angajatori. După aproape șase ani de când contribuțiile sociale au fost transferate în totalitate în sarcina angajaților, o decizie a Comitetului de miniștri din cadrul Consiliului Europei vine să reechilibreze responsabilitatea fiscală între angajați și angajatori.

Solicitarea Consiliului Europei vizează și alinierea Codului fiscal românesc la cerințele Codului european de securitate socială, în condițiile în care România se află în contradicție cu aceste norme din anul 2017. Rezoluția, adoptată în iulie 2024, pune accent pe necesitatea unui echilibru între contribuțiile sociale suportate de angajatori și cele plătite de angajați, sugerând că angajatorii ar trebui să acopere o parte mai mare din costurile asigurărilor sociale.

Motivul pentru care contribuțiile sociale ar trebui să revină în sarcina angajatorului

Decizia de transferare integrală a contribuțiilor sociale la angajat a fost luată de Guvernul României în 2017 și implementată în 2018, în timpul guvernării Viorica Dăncilă. Scopul acestei măsuri era de a reduce povara fiscală asupra angajatorilor și de a asigura o mai bună colectare a contribuțiilor sociale. Totuși, Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei a concluzionat că actuala structură de taxe contravine principiilor Codului european de securitate socială, care limitează contribuțiile angajaților la maximum 50% din totalul resurselor de asigurare socială.

Blocul Național Sindical (BNS) a trimis deja o adresă oficială Guvernului României prin care solicită convocarea urgentă a Consiliului Tripartit pentru a discuta implementarea acestei schimbări. În această adresă, BNS insistă asupra importanței unei distribuiri echitabile a contribuțiilor sociale, care să nu mai pună o povară atât de mare pe angajați, și solicită o poziție publică din partea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, și a ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Sindicatul consideră că această măsură ar putea ajuta la creșterea calității vieții pentru lucrători și ar echilibra taxele aplicate muncii în România.

Posibile efecte asupra salariilor și contribuțiilor sociale în România

Dacă Guvernul României va implementa recomandările Consiliului Europei, efectul direct va fi o creștere a salariilor nete ale angajaților, în condițiile în care angajatorii vor prelua o parte mai mare din contribuțiile sociale. De asemenea, această măsură ar putea aduce România mai aproape de standardele europene în ceea ce privește protecția socială și distribuirea echitabilă a sarcinilor fiscale.

În prezent, angajații din România contribuie cu 25% pentru pensii și 10% pentru sănătate, costuri care au fost integral transferate asupra lor în urma măsurilor fiscale din 2018. Prin comparație, înainte de această schimbare, angajatorii suportau o parte din aceste contribuții, iar BNS susține că întoarcerea la un astfel de model mixt ar putea aduce beneficii economiei și angajaților români.

Consiliul Europei cere Guvernului român să se asigure că sistemul de asigurări sociale nu pune o povară fiscală disproporționată pe umerii angajaților și să readucă echilibrul între contribuțiile sociale suportate de angajați și angajatori. România are termen până la finalul anului 2024 pentru a analiza și implementa aceste modificări în Codul fiscal, iar dacă decizia va fi adoptată, aceasta ar putea însemna un nou început pentru fiscalitatea muncii din România și o realiniere a țării la cerințele de protecție socială impuse de legislația europeană.