Ar putea fi singura țară din lume mai înapoiată birocratic decât România. Tocmai a renunțat la dischete Floppy

de: Ozana Mazilu
31 01. 2024

Poate pare de necrezut, dar Japonia este mai înapoiată birocratic decât România. Japonia încă cere dischete Floppy, de care sigur îți amintești de când erai copil, dacă ești trecut de 30 de ani.

Japonia renunță la dischete Floppy

Țara a anunțat recent că nu va mai solicita dischetele pentru depunerea unor documente oficiale. Astfel, își modernizează încet, dar sigur procedurile birocratice.

Japonia este o țară inovatoare, care conduce pe multe fronturi tehnologice. Dar roțile birocrației se învârt adesea incredibil de încet acolo. Atât de mult, încât guvernul încă cere companiilor să furnizeze informații pe dischete și CD-ROM-uri atunci când depun anumite documente oficiale.

Asta începe să se schimbe. În 2022, ministrul afacerilor digitale, Taro Kono, a cerut diferitelor ramuri ale guvernului să nu mai solicite companiilor să trimită informații despre formele învechite de media fizică. Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei (METI) este unul dintre primii care au făcut schimbarea.

„În legea actuală, există multe prevederi care prevăd utilizarea unor medii de înregistrare specifice, cum ar fi dischetele, în ceea ce privește metodele de aplicare și notificare”, a declarat METI recent, potrivit The Register.

Vezi și: Discheta Floppy revine la viață cu o capacitate de 128GB

Încet, dar sigur

După acest an calendaristic, METI nu va mai solicita întreprinderilor să trimită date pe dischete în conformitate cu 34 de ordonanțe. Același lucru este valabil și pentru CD-ROM-uri, când vine vorba de un număr nespecificat de proceduri. Cu toate acestea, mai este drum lung de parcurs înainte ca companiile să nu mai folosească în totalitate oricare dintre formate.

Personalul Kono a identificat aproximativ 1.900 de protocoale în mai multe departamente guvernamentale care încă necesită dischete, CD-ROM-uri și chiar MiniDisc-uri. Cerințele media fizice se aplicau chiar și industriilor cheie, cum ar fi furnizorii de utilități, operațiunile miniere și producătorii de avioane și arme.

Există câteva motive principale pentru care există o încercare de a opri folosirea dischetelor, așa cum subliniază SoraNews24. Un factor major este că dischetele pot fi greu de găsit. Sony, ultimul producător important, a încetat să le vândă în 2011. O alta este că unele tipuri de date pur și simplu nu se potrivesc pe o dischetă. O singură fotografie poate fi cu ușurință mai mare decât capacitatea de stocare de 1,4 MB a formatului.

Există și alte industrii care se bazează încă pe dischete. Unele avioane mai vechi au nevoie de ele, la fel și unele dispozitive medicale vechi. Guvernului SUA a renunțat abia în 2019 să nu mai folosească dischetele pentru a coordona lansările de arme nucleare.

Vezi și: Dischetele floppy tocmai au devenit cel mai ciudat suvenir din spațiu