Vouchere mai grase de la stat: s-au gândit să dea mai mulți bani gratis acestor români

de: Mădălina Bahrim
13 03. 2023

O categorie importantă de români va beneficia de vouchere mai generoase din partea statului. Este vorba despre cei ce primesc vouchere pentru creșă în 2023.

Luna aprilie va aduce o veritabilă gură de aer familiilor din România care au copii mici. Acestea vor primi vouchere pentru creșă majorate substanțial, la valoarea de 600 de lei. Cu acești bani, părinților din țara noastră li se va mai diminua povara cheltuielilor de școlarizare cu micuții lor.

În contextul actualelor scumpiri, orice formă de ajutor va fi primită cu mare bucurie de beneficiari și, fără îndoială că și această măsură va fi apreciată de cei ce au copii mici în întreținere.

Valoarea tichetelor de creşă se cumulează cu alocaţia de stat pentru copii acordată conform prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu stimulentul de inserţie care se acordă la reluarea activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

Statul devine mai generos. Crește valoarea acestor tichete. Primești banii gratis

„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”, se arată într-un proiect de ordin pus vineri în dezbatere la Ministerul Muncii.

Amintim că, potrivit legislației în vigoare, tichetele de creşă pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul. Tichetele de creşă se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie. Un ultim aspect important este acela că nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă, în temeiul Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.