Explozia prețurilor din ultimele luni a afectat și un produs din Lidl, Kaufland și alte magazine, pe care românii din toate colțurile țării îl folosesc zi de zi. Specialiștii din domeniu au dezvăluit de ce devine din ce în ce mai scump.
Încet dar sigur, un produs considerat banal, folosit zilnic de românii din toate colțurile țării și nelipsit de pe listele săptămânale sau lunare de cumpărături ale clienților din Lidl, Kaufland și alte centre comerciale, va deveni un lux. Nu ar fi prima oară când și-ar câștiga acest statut.
În 2020, în momentul izbucnirii pandemiei de Covid-19 și a aplicării primelor măsuri de prevenire a răspândirii virusului, hârtia igienică era cumpărată în cantități mari, oamenii temându-se că o criză va lăsa magazinele fără marfă.
În ultimele săptămâni, cumpărătorilor le-a fost imposibil să nu observe diferențele uriașe de preț. Pe fondul criticilor și dezbaterilor din spațiul public, au apărut și primele explicații ale scumpirii.
Încă din 2020-2021, pe piața internațională s-a notat dublarea prețului pentru celuloză. Motivul a fost creșterea cererii, pe fondul dorinței de reducere a folosirii plasticului.
Potrivit datelor publicate de NielsenIQ, costurile celulozei sunt din ce în ce mai mari, iar producătorii de hârtie igienică au luat deja măsuri, crescând semnificativ prețurile.
Citește și: Alimentul care și-a dublat prețul în România. Este consumat des, dar poate să devină un lux
În Statele Unite ale Americii au crescut deja prețurile de vânzare cu amănuntul cu un procent de 20%, din luna iulie a anului 2021, până la sfârșitul anului trecut.
Alți factori ce au contribuit la scumpirea hârtiei igienice au fost creșterea prețurilor lemnului și energiei electrice.
În condițiile în care pe piață s-a mărit cererea pentru lemn în vederea fabricării diverselor ambalaje sau obiecte de mobilier, au crescut și prețurile lemnului și celulozei.
Pentru că celuloza din compoziția hârtiei igienice nu are niciun înlocuitor, costurile au explodat.
La prețul final de la raft contribuie și scumpirile la combustibil, energie electrică sau gaz.
În prezent, un pachet de 20 de role poate costa aproape 5o de lei, în funcție de marcă și numărul de straturi, iar un pachet de opt se vinde cu puțin peste 18 lei.
Citește și: Cât costă un miel de Paște în 2023. Cât vei da pe 15 kg de carne