Vocea crainicului ascultată de milioane de români: motivul incredibil pentru care a fost dat afară Cristian Țopescu de Elena Ceaușescu din TVR
Cristian Țopescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți cranici tv de la noi din țară, românii amintindu-și, în mod deosebit, de acesta datorită meciurilor pe care le comenta cu atâta patos și talent.
Cristian Țopescu, veșnic îndrăgostit de sport, întocmai ca tatăl său
Cristian Țopescu s-a născut la data de 26 martie 1937, devenind la fel de îndrăgostit de sport ca tatăl său, Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, care a participat la Olimpiada de la Berlin din anul 1936.
Poate acesta este motivul pentru care primele relatări sportive pe care le-a făcut au fost întocmai în nișa hipismului.
De-a lungul carierei sale, Cristian Țopescu nu a ezitat nicio secundă să sublinieze, cu fiecare ocazie pe care a avut-o, importanța rigurozității în meseria sa. A fost iubit, respectat și avea darul de a pune punctul pe i, atunci când situația o cerea.
„Tatăl meu a practicat sportul hipic de performanţă, a participat la Jocurile Olimpice, a câştigat premii internaţionale. Normal, din fragedă copilărie, m-a molipsit. Cum sunt toţi taţii care vor ca fiii să le urmeze tradiţia. Aşa că m-am împrietenit cu aceste animale care, de multe ori, sunt mai bune, mai generoase, mai prietenoase decât mulţi oameni.
M-a urcat în şaua unui cal la 7 ani. Am început să particip la concursurile de juniori la 13 ani şi, la maturitate, am câştigat două titluri de campion naţional. Evident, neridicându-mă la valoarea internaţională a tatălui meu”, povestea fostul comentator pentru „Weekend Adevărul”, în 2012.
„Obişnuinţa mea cu microfonul se trage din casă: stăteam la geam, luam una dintre cupele tatălui meu şi ziceam că e microfon. Mă uitam pe geam şi descriam ce vedeam pe stradă: trecători, tramvaie, maşini. Mă jucam de-a crainicul străzii.
Nu pot să spun că lucrul ăsta a fost hotărâtor, dar, oricum, m-a învăţat să vorbesc liber, adică să descriu ceea ce văd”, a mai spus Cristian Țopescu, conform sursei citate anterior.
Cum i-au interzis comuniștii lui Cristian Țopescu să mai apară la TVR
Puțini sunt cei care știu că, în perioada comunistă, lui Țopescu i s-a interzis să mai apară la tv. Totul i s-a tras de la o replică rostită în direct la televizor, în timpul meciului dintre România și Suedia, din anul 1983.
Acesta a spus că fotbaliștilor români ar trebui să li se permită transferul în strainătate, iar cum Republica Socialistă nu obișnuia să facă așa ceva, comentatorului i-a venit nota de plată numaidecât.
„Am comentat meciul Suedia-România de la Stockholm, câştigat de ai noştri cu 1-0, gol marcat de Cămătaru, Lucescu – antrenor. Se discuta, în anturajul echipei naţionale şi prin presă, Adrian Păunescu era un susţinător al ideii, ca fotbaliştilor români care au oferte de la echipe din străinătate să li se permită să plece.
Eu aveam obiceiul ca, la fiecare întrerupere de meci, să spun câte o chestie despre ţara în care mă aflam, despre stadion, despre public. La un moment dat, Ilie Balaci a fost faultat şi a stat pe teren două-trei minute, primind îngrijiri medicale, iar mie mi-a revenit în minte această idee cu fotbaliştii români peste hotare.
Am spus exact următoarele cuvinte: Având în vedere că mai mulţi fotbalişti români de valoare internaţională şi-au făcut datoria faţă de echipa României – Lung, Ştefănescu, Bölöni, Balaci, Cămătaru, dintre cei care erau atunci pe teren, cred că ar fi bine să li se permită să joace în echipele de valoare din străinătate care-i solicită pentru că asta ar avea efecte pozitive asupra lor, cluburilor lor, federaţiei române şi fotbalului românesc, în general”, a povestit el, pentru Adevărul.
Nu a durat mult, iar Dăscălescu a sunat-o pe Elena Ceaușescu pentru a-i raporta cele întâmplate: „Ţopescu a îndemnat tinerii din România să plece din ţară!”. Evident, imediat a fost dat afară de la TVR, dar pus să lucreze la birou, pentru Steaua, în perioada de glorie a echipei.
După anii 1990, Cristian Țopescu a revenit pe sticlă, la TVR.