VIDEO Samsung NEO QLED N900C și Samsung OLED S90C, probabil cele mai bune televizoare ale momentului: de ce merită toți banii

de: Andrei Tilimpea
31 05. 2023

Astăzi, am plăcerea să îți prezint două televizoare impresionante de la Samsung, este vorba de OLED S90C și Neo QLED QN900C.

În acest review o să mă axez mai degrabă pe ceea ce pot face aceste televizoare din punct de vedere al conectivității, IOT și SmartThings.

Totuși, o să trecem în revistă și celelalte aspecte care fac din aceste televizoare ceva special.

Așadar haide să începem!

Design

Modelul Neo QLED QN900C este un televizor cu aspect spectaculos. Pentru început, trebuie văzut pentru a fi crezut modul în care producătorul coreean a reușit să-și susțină ecranul de 75 de inchi într-un cadru care are abia câțiva milimetri. Este cu siguranță cel mai apropiat lucru care există de un televizor cu adevărat „fără cadru”.

Panoul din spate al televizorului iese în afară doar câțiva centimetri, în ciuda faptului că folosește un sistem de iluminare de fundal Mini LED. Panoul din spate este aproape la fel de plat ca ecranul și tocmai din acest motiv merită puncte în plus pentru stil. Rezultatul este un aspect monolitic atrăgător, perfect pentru agățat pe perete.

Ca de obicei cu televizoarele Samsung 8K, conexiunile QN900C sunt toate efectuate pe o cutie externă One Connect care se atașează în spatele ecranului – oferind putere, precum și imagine și sunet – printr-un singur cablu, care este la îndemână pentru a menține atât ordinea cablurilor, cât și numărul acestora la minimul necesar.

Aceasta oferă o gamă largă de conectivitate prin cele 4 intrări HDMI și cele 3 intrări USB. Pe lângă acestea One Connect beneficiază și de două intrări de satelit, una de antenă, alături de CI, cablu optic și W-LAN.

Modelul OLED S90C se bucură de un design LaserSlim care se îmbină perfect cu orice interior, cu un design incredibil de subțire și un ecran fără margini. De altfel, acesta este un Boundless Screen.

Acum, încep să își facă simțite prezența diferențele dintre cele două modele. Prima dintre ele este faptul că modelul OLED nu benficiază de o cutie externă One Connect. Totuși, acesta vine echipat cu un stand simplu dar elegant și care se combină perfect cu grosimea aproape imposibilă a noului model.

Telecomanda

Telecomanda este aceeași pentru ambele televizoare.

Samsung SolarCell se remarcă prin funcția sa de încărcare solară, prin RF harvesting (practic se incarca de la router-ul WiFI) sau prin USB-C. În ceea ce privește funcționalitatea, telecomanda este foarte simplu de utilizat, iar dispunearea butoanelor este foarte intuitivă. Pe lângă butoanele clasice, are incorporata un microfon pentru comenzi vocale, un buton de play/pause, dar și butoane dedicate pentru aplicațiile de streaming Netflix, Disney+ sau Prime Video.

Telecomanda se remarcă și printr-o sustenabilitate sporită, de altfel consumul de energie a fost redus în comparație cu anul precedent.

OS, imagine și sunet

Sistemul de operare pentru aceste televizoare este Tizen OS. Interfața este inteligentă și oferă o gamă variată de opțiuni și funcții, oferindu-ți posibilitatea de a personaliza experiența de vizionare. De la setări avansate pentru imagine și sunet până la aplicații și funcții smart, ambele televizoare oferă o experiență interactivă și captivantă.

Noile televizoare Samsung OLED S90C și Samsung Neo QLED QN900C oferă o imagine impresionantă, culori bogate, un negru profund și detalii uimitoare, creând o experiență vizuală uimitoare. Acestea sunt ajutate de procesoarele Neural Quantum 4K, respectiv 8K pentru modelul QLED.

În ceea ce privește sunetul, acesta este imersiv și clar, oferind o experiență audio de înaltă calitate, care completează perfect calitatea imaginii și te transportă în mijlocul acțiunii. De altfel, ambele televizoare vin echipate cu Dolby Atmos, Object Tracking Sound Pro pentru Neo QLED și Lite pentru OLED, Q-Simphony si Multiroom Link.

Cu toate acestea, locul unde aceste televizoare excelează, din punctul meu de vedere, este la capitolul smart. În primul rând ambele oferă comunicare video prin Google Meet atunci când atașezi o cameră sau un telefon compatibil. Ambele oferă Multi-View cu până la două sau patru ecrane pentru modelul Neo QLED. Cloud Service pentru Microsoft 365 alături de Workstation cu Windows, Mac sau Samsung Dex.

SmartThings

Cu SmartThings, te poți conecta fără probleme la dispozitivele inteligente din casă, fără a fi nevoie de hardware suplimentar și astfel poți să gestionezi intuitiv întreaga casă din confortul canapelei tale.

Televizoarele au incorporate SmartThings, suporta protocoalele Zigbee și Thread, dar si modulul Matter thread one.

SmartThings în 2023 oferă cinci beneficii majore, permițându-ți să navighezi și să utilizezi intuitiv dispozitivele inteligente în rețeaua ta de dispozitive conectate:

  • Conexiune instantanee: SmartThings îți permite să-ți conectezi cu ușurință dispozitivele într-un singur pas, permițându-ți să te bucuri de sinergia creată de diverse dispozitive Samsung.
    • Conexiune automată: SmartThings conectează automat dispozitivele, cum ar fi televizorul sau smartphone-urile, cu alte dispozitive Samsung, cum ar fi frigider, mașină de spălat, uscător și aer condiționat, eliminând necesitatea unei setări manuale.
    • Hub Everywhere: hub-ul IoT integrat în diverse produse Samsung, inclusiv Samsung SmartTV-uri, face configurarea IoT ușoară, permițând dispozitivelor să se conecteze singure.
    • Compatibilitate extinsă: SmartThings depășește doar dispozitivele Samsung, permițând dispozitivelor de la orice marcă să lucreze împreună – datorită Home Connectivity Alliance și standardului internațional de comunicare IoT, MATTER.
    • Securitate: Cipul Samsung Knox Vault criptează toate informațiile de la dispozitivele conectate, asigurând cel mai înalt nivel de securitate. Cu certificarea CC EAL 6+, noua soluție de cip hardware pentru Neo QLED 8K oferă utilizatorilor liniște.

Vizualizare hartă 3D

Cu vizualizarea hărții 3D, îți pot vizualiza și controla în mod convenabil dispozitivele într-un singur loc prin interfața de utilizare unică a Samsung. Altfel spus, îți poți verifica dispozitivele inteligente de uz casnic, poți monitoriza consumul de energie electrică și chiar poți evalua calitatea aerului, totul dintr-o privire și le poți gestiona în consecință.

Configurarea unei rutine și automatizarea sarcinii nu a fost niciodată mai ușoară și mai intuitivă, cu suport care include chiar și aplicațiile TV tale preferate. Practic, poți crea fără efort o rutină care implică rulează o aplicație folosind instrucțiuni precum „Vreau să mă uit la Netflix când mă întorc acasă”.

Când sunt îndeplinite condițiile, televizorul pornește și lansează automat aplicația Netflix pe ecran. În plus, cele mai recente televizoare inteligente de la Samsung oferă integrarea senzorilor cu casele inteligente, permițând utilizatorilor să utilizeze senzori de lumină, camere atașabile și microfoane pentru a-și gestiona viața de zi cu zi și a controla alte dispozitive.

  • Utilizând senzorul de lumină încorporat, televizoarele inteligente Samsung pot detecta schimbările de iluminare în șapte niveluri și pot regla luminozitatea pentru a optimiza mediul tău de vizionare.
    • Folosind un senzor extern de cameră, poți configura un sistem de securitate astfel încât să primească alerte atunci când este detectată o intruziune.
    • Folosind senzorul de sunet al televizorului, îți poți configura televizoarele astfel încât să monitorizeze sunete specifice care necesită atenție. Sunetul este notificat prin aplicația SmartThings de pe telefonul tău și îți permite să întreprinzi acțiunile necesare în funcție de situație.

Hue Sync

De acum, te poți transpune în altă lume atunci când te joci sau urmărești un film prin sincronizarea ecranului cu lumini de culoare. Hue Sync analizează conținutul redat pe ecran și se sincronizează automat cu lumina pentru a crea o atmosferă care se potrivește conținutului, permițându-ți să experimentezi scenele la un cu totul alt nivel.

ConnectTime

ConnecTime este o aplicație exclusivă pentru televizoarele Samsung care permite apeluri vocale și video folosind televizorul. Cu alte cuvinte, poți începe un apel video cu televizorul, indiferent de locația ta. Experimentezi interfața de utilizare personalizată cu un raport perfect și o capacitate de utilizare concepută special pentru televizoarele inteligente Samsung. În plus, aplicația permite utilizatorilor să transfere convenabil apelurile de pe dispozitivele lor Galaxy pe televizoare.

Accesibilitate

Un alt punct unde Samsung excelează și asupra căruia și-a plecat atenția este accesibilitatea. Altfel spus, noile televizoare vin cu o serie de funcții care te pot ajuta în cazul în care utilizatorii au nevoi speciale.

Ghid vocal

Ghidul vocal oferă diverse informații, inclusiv informații despre canal și setări TV, anunțându-le utilizatorului cu deficiențe de vedere. Acest lucru le permite să se bucure de conținutul și aplicațiile lor preferate cu ușurință. Caracteristica are un motor vocal îmbunătățit, care sună și se simte mai natural, cu înălțime și ton reglabile. De asemenea, este ușor accesibil ținând apăsat butonul de volum.

Poziție subtitrare automată

Funcția Auto Caption Position recunoaște textele, siglele și alte elemente de pe televizor, pentru a muta automat subtitrările și pentru a evita suprapunerea. Persoanele care se bazează foarte mult pe subtitrări din cauza dificultăților de auz vor beneficia de o experiență de vizionare mult mai plăcută.

Ghidul limbajului semnelor

Ghidul limbajului semnelor folosește avatare 3D pentru a oferi expresii de interfață TV pentru telespectatorii surzi. Avatarurile digitale de pe ecran explică setările meniului folosind limbajul semnelor pentru ușurință în utilizare.

Modul Relumino

Potrivit statisticilor, în întreaga lume există 246 de milioane de oameni care suferă de vedere scăzută. Prin studiile clinice derulate în partenerriat cu diverse spitale, Samsung a dezvoltat Relumino Mode, o nouă caracteristică special concepută pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere. Conturul distinct al oamenilor, formelor și literelor, face o diferență mondială pentru acești oameni atunci când se uită la televizor.

Important de menționat este faptul că această funcție încă nu a fost lansată. Această funcție urmează să devină disponibilă în viitor.

Concluzie

Samsung reușește nu doar să rămână relevantă în 2023, ci continuă să inoveze.

Ambele televizoare impresionează și oferă exact ce te-ai aștepta de la ele, indiferent că vorbim de 4k și 8k sau conectivitate sporită împreună cu SmartThings.

Îmi este greu să cred că Samsung poate să fie învinsă în acest an, deoarece ambele modele excelează exact acolo unde trebuie, dar și împreună prin funcțiile pe care le împărtășesc.

La final totul se restrânge la ceea ce îți dorești de la un televizor și aici mă refer la o imagine 4K sau 8K căci marca pe care o vei alege va fi sigur Samsung.