12 ian. 2023 | 16:25

Hyundai și Samsung au un nou motiv de concurență: roboții reprezintă viitorul competiției

ACTUALITATE
Hyundai și Samsung au un nou motiv de concurență: roboții reprezintă viitorul competiției

Când oamenii din generațiile anterioare și-au imaginat o lume futuristă în care roboții aveau prioritate față de oameni, probabil că nu și-au imaginat ca mașinile cu patru picioare să fie în prim-plan.

Dar câinii robotici sunt doar un pas către roboții bipezi – unul dintre obiectivele principale ale giganților high-tech de astăzi.

Samsung și Hyundai sunt pe cale să înceapă o bătălie între roboți. Iar primii care sunt aruncați în ring sunt cei cu patru picioare, numiți cu afecțiune câini robot.

Recentul CES 2023 a fost oportunitatea perfectă pentru co-CEO al Samsung Electronics, Han Jong-Hee, de a confirma că firma este acum al doilea cel mai mare acționar al Rainbow Robotics. Una dintre cele mai recente versiuni ale acestei companii coreene de robotică se întâmplă să fie o mașină cu patru picioare. Și, chiar dacă numele său (RBQ-3) este mult mai puțin prietenos decât Spot, cei doi câini sunt izbitor de asemănători.

Având în vedere că Hyundai este cel mai recent proprietar al lui Spot, după achiziția Boston Dynamics în 2021, acești doi câini roboti sunt acum rivali neoficial. Samsung s-a scufundat în robotică, odată cu lansarea unor articole de menaj și service, dar RBQ-3 îl va ajuta să treacă într-o altă ligă.

„Lupta” abia a început

Între timp, producătorul de automobile sud-coreean nu a pierdut timpul și a dezvoltat deja primul său proiect comun cu Boston Dynamics. Testat la fabrica Hyundai Kia, noul robot de siguranță pentru service în fabrică este o versiune a faimosului Spot, special conceput pentru a funcționa în fabricile de mașini. La acea vreme, oficialii Hyundai declarau că plănuiesc să introducă noul robot în toate fabricile mărcii.

Samsung va avea ceva de făcut. Abia recent a finalizat achiziționarea acțiunilor Rainbow Robotics, iar RBQ-3 în sine este departe de experiența vastă și diversă a Spot, fiind lansat doar cu câteva luni în urmă.

Rainbow Robotics a fost fondată de cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Robotilor Humanoizi (HUBO Lab) de la KAIST (Institutul Avansat de Știință și Tehnologie din Coreea). Noul RBQ-3 face parte din seria sa de roboți patruped capabili de diverse misiuni, inclusiv monitorizare, recunoaștere și căutare.

Similar cu ceea ce Spot s-a dovedit a fi capabil, RBQ-3 poate, de asemenea, să prezinte câteva mișcări spectaculoase pe lângă o autonomie de până la o oră și jumătate. De asemenea, poate face față diferitelor tipuri de teren provocator și poate rezista la impact.

Rainbow Robotics este, de asemenea, creatorul HUBO2, un robot umanoid biped de pionier, fabricat în Coreea. HUBO2 cu o înălțime de aproape 120 cm este capabil de mișcări complexe și are un controler în timp real pe piept.

Acum, este timpul să vedem dacă Samsung și Rainbow Robotics vor dezvolta un nou câine robot bazat pe RBQ-3 și conceput special pentru Samsung, așa cum a făcut Hyundai cu Boston Dynamics.