Vestea momentului pentru tinerii pensionari, când intră pensia: se dau bani din urmă, este oficial
Toți românii care ies la pensie sau au ieșit deja, trebuie să înțeleagă mecanismul prin care vor ajunge să primească pensia. Cât durează până la prima pensie pe card sau în mână și care sunt particularitățile legale ale întregului proces.
În România, o cerere de pensionare se soluționează în termen de maxim 45 de zile din momentul în care a fost depusă. Din păcate, dincolo de cum trebuie să se întâmple lucrurile, nu de puține ori, din cauza numărului mare de dosare și al personalului limitat, procedura poate dura semnificativ mai mult. Nu ajută nici faptul că, după obținerea deciziei de pensionare nu primești banii imediat.
Când intră prima pensie, după ce ai depus cererea de pensionare
Ar fi fost ideal să existe un termen precis vizavi de momentul în care primești pensia, raportat măcar la momentul obținerii deciziei de pensionare. Din păcate, ziua efectivă variază în funcție de tipul de pensie, dar și de data la care a fost depusă cererea de pensionare.
Articolul 106 din Legea 263/2010 actualizată, prevede, la alin. 1, că „admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii“. Ca o notă de subsol, sub nicio formă, acest detaliu legislativ nu se traduce prin faptul că vei primi banii pe loc.
În schimb, de cele mai multe ori, până la primirea banilor, mai ai de așteptat aproximativ o lună. Partea bună este că, din punct de vedere legal, niciodată nu vei pierde banii din urmă, de la momentul înaintării cererii de pensionare până la prima pensie virată. În schimb, pensia se acordă retroactiv.
Cu alte cuvinte, prima pensie ar putea fi chiar și dublă decât în condiții uzuale. Legal, ”pensia se acordă retroactiv începând cu data la care a fost depusă cererea de pensionare.”
Dacă ești un tânăr pensionar, merită să ai în vedere că în România poți alege cum să primești pensia și ai două posibilități:
- prin mandat poştal: la domiciliul beneficiarului drepturilor de pensie;
- în cont curent sau cont de card: la una din băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie.