03 feb. 2023 | 14:06

Se schimbă vârsta de pensionare în România, fără să știi: ce urmează pentru românii vulnerabili

ACTUALITATE
Se schimbă vârsta de pensionare în România, fără să știi: ce urmează pentru românii vulnerabili

Putem afirma ca una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale e reprezentată de oamenii ce se află în pragul pensionării. În rândurile ce urmează vom aduce argumente care să susțină acest principiu și mai ales vom pune în discuție modificările legislative ce-i vizează pe românii ce se apropie de ieșirea din câmpul muncii.

De ce românii ce se pregătesc de ieșirea la pensie sunt vulnerabili? Vorbim despre faptul că pe acești oameni orice schimbare de lege sau în câmpul muncii îi poate afecta pentru tot restul vieții.

Liniștea lor și stabilitatea lor financiară depind de ceea ce se întâmplă în ultimii ani de activitate profesională.

Acum, de exemplu, femeile ce se pregătesc să iasă la pensie trebuie să știe că avem o lege care modifică vârsta de pensionare. Practic, vârsta va crește gradual în următorii ani.

Este vorba despre prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Conform celor stipulate în textul acestui act normativ, vârsta de pensionare pentru femei crește de la 61 la 62 de ani.

Vom ieși la pensie de-abia când vom fi foarte în vârstă

În anul 2035, de exemplu, vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani. De-abia apoi vor avea dreptul să iasă din câmpul muncii și să culeagă roadele bănești ale trudei lor de-o viață.

De ce se extinde vârsta de pensionare? Ei bine, sistemele publice de pensii, din foarte multe state, printre care ne aflăm și noi, sunt depășite în acest moment și nu-și mai găsesc aplicabilitatea și utilitatea practică. Acest lucru se întâmplă pe fondul creșterii speranței de viață. Oricât ar suna de dur, faptul că oamenii trăiesc mai mult, deci ajung poate să consume mai multe resurse decât au produs în tinerețe, pune mare presiune pe sistem.

De asemenea, ne confruntăm la nivel european cu o îmbătrânire a populației. În România, anual, avem numeroși tineri ce părăsesc țara pentru a munci peste hotare, ceea ce înseamnă că scade considerabil numărul celor ce lucrează aici și contribuie aici cu taxe și impozite.

Cu o susținere tot mai redusă la bugetul de stat, crește povara cheltuielilor sociale peste limita pe care ne-o permitem. Așa se explică de ce apar astfel de schimbări în sistemul public de pensii din România și nu numai.