Vestea momentului pentru românii cu centrale de apartament. Ar putea dispărea definitiv, e lege
România are aproximativ 3 milioane de centrale termice pe gaz care ar putea fi interzise în viitorul apropiat, dar înlocuirea lor s-ar putea dovedi extrem de costisitoare.
Potrivit Asociației Energia Inteligentă, la nivel european, 65 de milioane de locuințe folosesc centrale termice pe gaz, care produc 38% din energia finală pentru încălzirea spațiului UE în clădirile rezidențiale.
UE are în plan înterzicerea centralelor pe gaz și înlocuirea acestora cu pompe de cîldură, încălzre solară și/sau geotermală sau sisteme de termoficare.
„Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze după anul 2029 pentru introducerea pe piață de centrale pe gaze.
De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi. Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
La nivelul anului trecut, România înregistra aproximativ 3 milioane de centrale termice termice în condesare, care folosesc gaze naturale.
Cifrele arată o creștere uriașă în ultimii 20 ani, comparativ cu anii 2000 când în țară existau doar 410.000 de locuințe cu centrale termice.
Ce greutăți vor exista pentru înlocuirea centralelor pe gaz
Decizia Uniunii Europene ar putea să coste mult și să dureze și mai mult, având în vede numărul mare de centrale de apartament existente pe teritoriul european – 65 de milioane. Iar la această problemă se va adăuga și faptul că mulți proprietari nu au de unde să plătească schimbarea.
„Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor datorită investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a mai spus Dumitru Chisăliță.
Până în prezent, opt state europene au interzis sau urmează să interzică centralele pe gaz.
1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală
2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale
4. Franța – în urma introducerii limitelor de emisii de CO2 pentru instalațiile de încălzire din imobilele noi, de facto a interzis din anul 2022 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere
5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice
6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, de facto interzice din anul 2022 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere
7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi
8. Belgia – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi
Ministru Mediului: „Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată”
Ministrul Mediului a anunțat la începutul acestei luni că va exista o decizie privind interzicerea centralelor pe gaz, dar va fi nevoie de o discuție în cadrul coaliției.
Tanczos Barna a adăugat că propunerea se va referi la construțiile noi cu mai mult de șase unități locative.
„Decizia o să existe, avem deja o propunere formulată, aştept o discuţie în cadrul coaliţiei. Sunt deja foarte multe oraşe, municipii, care aplică asemenea standarde la nivel local (…), sunt noi dezvoltări rezidenţiale care se racordează la reţeaua comună a oraşului de termoficare.
Vom face această propunere, care se va referi strict la noile construcţii cu mai mult de 6 unităţi locative, pentru interzicerea centralelor individuale.
Ne vom referi strict la proiectele noi. Cele care sunt în fază de construire, cele deja autorizate, cele deja proiectate nu vor intra sub incidenţa legii, dar pentru cele noi care a căror dezvoltare începe de acum încolo sau după intrarea în vigoare a actului normativ propunem să existe această interdicţie”, declara Tanczos Barna la începutul lunii februarie.