Vestea dimineții pentru toți românii care stau la bloc: când vor dispărea centralele de apartament, decizia vine de la Bruxelles

de: Alexandru Puiu
26 06. 2023

Centralele de apartament au făcut subiectul multor dezbateri în ultimii ani și, din păcate pentru mulți români, nu mai durează mult până când vor dispărea definitiv. Se va începe cu centralele din apartamentele noi.

Interzicerea centralelor de apartament cu propulsie pe gaz se află pe agenda autorităților de la București, în frunte cu noul ministru al Mediului, Mircea Fechet. Oficialul continuă practic efortul fostului ministru Tanczos Barna. Nu de alta, dar noi reguli vizând interzicerea centralelor individuale, sub forma unei hotărâri guvernamentale se afla deja de pe vremea vechiului Guvern pe circuitul de avizare.

Când dispar centralele de apartament din România

„Încă nu am luat o decizie privind termenul la care aceste centrale vor dispărea, însă pe termen lung eu sunt convins că în România şi în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puţine astfel de centrale. Nu vreau să dau acum un termen, pentru că va trebui să fac o analiză foarte serioasă în legătură cu acest subiect, dar vă promit că, în foarte scurt timp, vom prezenta opinia mea şi a ministerului până la urmă şi despre centralele de apartament”, a declarat noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Afirmațiile noului ministru al Mediului vin în contextul unei presiuni sporite la nivelul Uniunii Europene de a se renunța cât mai curând la centralele termice pe gaz. Ca referință, avem deja câteva hotărâri pe subiect, precum cea care vizează interzicerea comercializării acestor centrale întregul teritoriu al UE începând cu 2029. Un set mai stufos de reglementări pe subiect ar trebui finalizat în cursul acestui an, ca ulterior să fie publicat în 2024 și, tot atunci, să fie transpus în legislațiile naționale, inclusiv a României.

Ca referință, conform datelor Asociației Energia Inteligentă, la nivelul Uniunii Europene, există 65 de milioane de centrale termice individuale montate, făcând foarte dificilă renunțarea la ele sau înlocuirea cu soluții mai eficiente sau prietenoase cu mediul.