27 apr. 2023 | 08:11

Lovitura zilei pentru românii cu centrale termice de apartament: când vor dispărea, se va interzice vânzarea

ACTUALITATE
Lovitura zilei pentru românii cu centrale termice de apartament: când vor dispărea, se va interzice vânzarea

Centralele termice sunt la mare căutare în România, o țară în care sistemul național de termoficare este la pământ și tot mai mulți români încearcă să fugă de încălzirea și apa caldă de la stat. Din păcate, Comisia Europeană a pus gând rău acestor instalații pe care le găsești în casele și apartamentele românilor.

În viitorul apropiat, Comisia Europeană analizează o directivă ce va interzice vânzarea centralelor termice pe gaze începând de la 1 ianuarie 2029 în întregul bloc comunitar, inclusiv în România. Lovitura pentru românii care visau încă la o centrală termică dar nu au reușit să o instaleze este deja inclusă într-un proiect de modificare a directivei actuale Ecodesign. Dezbaterea finală pe marginea subiectului va avea loc astăzi, pe 27 aprilie. Publicarea variantei finale se va produce în 2024.

Interdicție pentru toți românii care își doresc o centrală termică de apartament

Este important de reținut că aceasta este departe de a fi o interdicție nouă. A mai fost menționată în trecut în contextul pachetului de reforme RePowerEU. Diferența este că, în forma inițială, mecanismul era menit să încurajeze implementarea de interdicții la nivel național pentru centralele termice de apartament care utilizează combustibili fosili.

Acum, însă, vorbim de o obligație care vine de la Bruxelles și nu mai este opțională implementarea sa în Europa. Comisia speră și la introducerea unei obligații de a forța renunțarea la cazanele pe gaz prin introducerea unor limite de proiectare ecologică mai stricte pentru sistemele de încălzire. Țări precum Danemarca, Norvegia și Olanda au implementat deja primele măsuri menite, în timp, să ducă la interzicerea centralelor pe gaz în clădirile de locuințe.

Germania merge atât de departe încât, de anul viitor, autoritățile de la Berlin vor să scoată în afara legii instalarea oricăror sisteme de încălzire cu petrol și gaz. Propuneri în acest sens au fost deja aprobate la mijlocul acestei săptămâni și au generat diviziuni furioase în cabinet.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele