Una dintre cele mai mari tragedii aeriene din toate timpurile. Ce s-a întâmplat cu fuselajul zborului 243 [VIDEO]

de: Iulia Kelt
23 10. 2023

Zborul Aloha Airlines 243 a fost programat de Aloha Airlines în data de 28 aprilie 1988, iar destinul pasagerilor avea să se schimbe pentru totdeauna, de îndată ce au urcat la bord.

Vezi și: Cele două accidente aviatice din Constanța, produse din motive diferite. Ce s-ar fi întâmplat în cazul MIG-ului 21 LanceR

Ce s-a întâmplat cu zborul 243

La data de 28 aprilie 1988, avionul Boeing 737-297 care opera acest zbor a suferit daune semnificative ca urmare a unei decompresii în timpul zborului, cauzată de o parte a fuselajului care s-a rupt din cauza unei întrețineri necorespunzătoare și a calității metalului.

Cu toate acestea, avionul a reușit să aterizeze în condiții de siguranță la Aeroportul Kahului din Maui. Din nefericire, un membru al echipajului a fost ejectat din avion și a decedat, în timp ce alți 65 de pasageri și membri ai echipajului au fost răniți.

Daunele semnificative provocate de decompresie, pierderea unui membru al echipajului și aterizarea sigură a aeronavei au făcut din acest incident un eveniment semnificativ în istoria aviației, având efecte importante asupra politicilor și procedurilor de siguranță.

Zborul 243

Aeronava implicată în acest incident a fost a 152-a din seria Boeing 737, construită la uzina de asamblare Renton, în 1969, și livrată companiei Aloha Airlines, ulterior.

La momentul livrării către Aloha, a fost denumită King Kalaniopuu, până când a fost închiriată către Air California/AirCal, moment în care denumirea a fost schimbată în N728AL. În momentul în care N73711 s-a întors la Aloha, i s-a atribuit numele Queen Liliuokalani.

Aeronava acumulase deja 35.496 de ore de zbor înainte de accident, dar aceste ore includau aproape 90.000 de cicluri de zbor, datorită utilizării pe zboruri scurte. Acest lucru reprezenta mai mult de două ori numărul de cicluri de zbor pentru care a fost proiectată.

La momentul incidentului, Aloha Airlines opera cele două Boeing 737 cu cel mai mare număr de cicluri de zbor din lume, iar aeronava implicată în incident era a doua pe această listă. Comandantul zborului, Robert Schornstheimer, era un pilot experimentat cu 8.500 de ore de zbor, dintre care 6.700 fuseseră în Boeing 737.

Zborul 243 al companiei Aloha Airlines a decolat de pe Aeroportul Internațional Hilo pe 28 aprilie 1988, având la bord cinci membri ai echipajului și 90 de pasageri, cu destinația Honolulu.

În timpul inspecției prealabile la decolare a aeronavei nu a fost detectat nimic neobișnuit. Starea meteorologică a fost, la rândul ei, verificată, dar nu au existat raportate avertizări legate de fenomene meteorologice pe ruta aeriană cu pricina.

Vezi și: Cel mai grav accident aviatic din istorie, 583 de oameni au murit, iar 61 au scăpat în mod miraculos. Cum a schimbat catastrofa din 27 martie, de acum 47 de ani, tot

Zborul 243

Cum au reușit să readucă avionul la sol

După o decolare și o ascensiune în condiții normale, aeronava a atins altitudinea obișnuită de zbor de 7.300 de metri. La ora 13:48, o secțiune a plafonului s-a rupt brusc. Căpitanul a simțit că aeronava se înclină în stânga și în dreapta, iar comenzile au devenit incontrolabile.

Ușa cabinei de pilotaj s-a desprins, astfel încât căpitanul putea vedea direct cerul. O secțiune mare a plafonului s-a rupt, cuprinzând întregul partea de sus a aeronavei de la spatele cabinei de pilotaj până la zona aripii, din față, pe o lungime de aproximativ 5,5 metri.

Echipajul a declarat situație de urgență și s-a redirecționat spre Aeroportul Kahului pentru o aterizare forțată. În timpul coborârii spre aeroport, motorul stâng a eșuat, iar echipajul a început să se îngrijoreze în legătură cu siguranța aterizării.

Cu toate acestea, au reușit să aterizeze normal pe Pista 2, la treisprezece minute după incident. La aterizare, toboganele de evacuare de urgență ale aeronavei au fost desfăcute, iar pasagerii s-au evacuat rapid din aeronavă. 65 de persoane au fost raportate ca fiind rănite, dintre care opt cu leziuni grave.

Vezi și: Cel mai grav accident aviatic din România. Prăbușirea de la Baloteșt