Cele două accidente aviatice din Constanța, produse din motive diferite. Ce s-ar fi întâmplat în cazul MIG-ului 21 LanceR

Armata Română este în doliu. În cursul serii de miercuri, un avion de vânătoare MIG 21 LanceR și un elicopter de luptă IAR 330-PUMA s-au prăbușit într-un mod misterios la un interval de doar 40 de minute. În urma dublei tragedii aviatice, șapte militari și un pilot și-au pierdut viața, lăsând în urma lor o mare de suferință. În cursul dimineții de astăzi au fost conturate principalele cauze care ar fi putut provoca cele două prăbușiri.

Care sunt principalele cauze ale tragediilor aviatice din Constanța

UPDATE ora 21:30: Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a făcut câteva declarații în seara de joi, 3 martie. Acesta susține că prăbușirea celor două aeronave de miercuri, 2 martie, nu au legătură cu războiul din Ucraina.

„Nu are nicio legătură acest nefericit accident din România cu războiul din Ucraina”, a spus ministrul Apărării la Digi24 TV.

Știrea inițială:

Specialiștii au început o anchetă pentru a descoperi cauzele cumplitei tragedii aviatice din Constanța în care și-au pierdut viața opt eroi ai României. Potrivit unor surse, avionul MIG 21 LanceR ar fi avut niște probleme tehnice care ar fi stat la baza producerii accidentului.

Deși acest tip de avion nu este verificat periodic, niciunul nu pleacă de la sol fără a fi controlat tehnic, au transmis aceleași surse, potrivit stirileprotv.ro.

Vă reamintim că pilotul MIG-ului 21 LanceR se afla în misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei atunci când a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar ulterior a dispărut după radar. În urma exploziei auzite și a allertelor, MapN a trasmis că va trimite un elicopter în misiunea de salvare a pilotului avionului de vânîtoare.
Din păcate, la 40 de minute distanță, elicopterul a pierdut contactul cu turnul de control, dispărând și el de pe radar.

La puțin timp, o altă explozie a avut loc la 11 km de aerodromul la care primise ordin să se întoarcă. Pilotul transmisese cu puțin timp în urmă că misiunea de salvare este îngreunată de condițiile meteorologice. Din păcate, în urma accidentului, toți cei șapte militari aflați la bord și-au pierdut viața.

În cazul elicopterului militar, principalul motiv al prăbușirii rămâne vremea instabilă și temperaturile extrem de scăzute. De asemenea, elicopterul s-ar fi aflat la malul mării, unde vremea se schimbă rapid. Aceleși surse nu exclude posbilitatea ca palele să fi fost înghețate sau că elicopterul să fi lovit ceva în aer.

Generalul Daniel Petrescu, mesaj emoționant după tragedia din Dobrogea

La scurt timp după accidentele aviatice în lanț, șeful Statului Major al Apărării și-a exprimat sincere condoleanțe față de pierderea imensă a șapte membrii ai familiei Armatei Române.

„Familia Armatei României este tristă. Şapte dintre ostaşii săi au plătit preţul suprem pe timpul îndeplinirii misiunii de salvare a unui camarad. Îmi exprim profundul regret pentru tragicul eveniment! Sunt alături de familiile îndurerate! Sinceră compasiune! Dumnezeu să-i odihnească!”, a scris şeful Statului Major, pe pagina sa de Facebook.

MApN a transmism în cursul dimineții de joim că vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare ale militarilor căzuți la datorie în toate unitățile din țară și străinătate