Toți românii care vor să vândă un apartament trebuie să știe, s-a schimbat legea. Ce câștigă noul proprietar obligatoriu

de: Alexandru Puiu
05 12. 2023

În luna noiembrie a acestui an, s-a schimbat legea pentru referitoare la asigurarea obligatorie pentru locuințe (PAD). Deși românii cam ignoră necesitatea unei astfel de polițe, fie ea și obligatorie, mai ales dacă îți vinzi apartamentul și cineva vrea să ți-l cumpere, trebuie să ai în vedere câteva aspecte.

Conform legislației în vigoare din România, când un apartament asigurat este vândut, polița PAD rămâne valabilă, iar noul proprietar devine automat beneficiarul asigurării locuinței. Pe lista celorlalte noutăți care au intrat în vigoare la 11 noiembrie intră și faptul că nicio modificare sau actualizare a datelor din Cartea Funciară pentru o casă sau apartament nu se pot realiza fără să existe o poliță de asigurare obligatorie. Acestea sunt menționate în Legea 115/2023.

Citește și: Asigurarea obligatorie a locuinței, mai importantă decât ai crede. Mulți români neglijează acest detaliu, dar nu se poate fără polița PAD

Asigurarea obligatorie pentru locuințe, mai importantă decât crezi

Legislația din spatele asigurării obligatorii a locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren a suferit mai multe modificări luna trecută. De exemplu, legea proaspăt publicată în Monitorul Oficial stabilește că, în situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, contractul PAD rămâne valabil până la data trecută în contract, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar, conform Avocatnet.ro.

Ideea în ansamblul ei nu este complet nouă, dar este mult mai bine formulată. Nici înainte nu rămâneai fără asigurare în cazul în care achiziționai o locuință asigurată cu o poliță PAD activă. Aceea funcționa în continuare, dar nu era clar din punct de vedere legal cine este beneficiarul, fostul sau actualul deținător al imobilului.

În orice caz, înainte de expirarea valabilității prevăzute în PAD, asigurătorul trebuia să încheie cu noul proprietar o asigurare obligatorie, în continuarea celei care expira.

Citește și: N-ai asigurare obligatorie la casă? Te joci cu focul, riscuri imense să piezi toată averea peste noapte

Asigurarea PAD și cartea funciară

După cum am atras atenția în urmă cu câteva zile, conform noii legislații, noi mecanisme pentru înregistrarea sau modifica înregistrării unei locuințe în cartea funciară sunt de asemenea introduse. Nimic nu mai este posibil fără un contract de asigurare obligatorie a locuinței. În consecință, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.