24 oct. 2023 | 11:53

E obligatoriu pentru românii care stau la bloc, dar s-ar putea să fie imposibil. Ce spune legea

ACTUALITATE
E obligatoriu pentru românii care stau la bloc, dar s-ar putea să fie imposibil. Ce spune legea

Românii care stau la bloc au o obligație ce s-ar putea să fie imposibil de respectat. Legea eficienței energetice le impune să facă un demers până la data de 31 decembrie, după ce termenul a fost prorogat de cinci ori în ultimii 16 ani. Cei care nu se conformează riscă amenzi între 500 și 1.000 de lei.

Obligația pe care o au românii care stau la bloc

Conform Legii eficienței energetice, toți consumatorii trebuie să aibă repartitoare individuale la calorifere, până în ultima zi a acestui an. Însă, consumatorii nu au libertatea să facă singuri acest lucru.

Aceștia depind de asociația de proprietari – singura care poate decide dacă să facă sau nu aceste investiții.

„Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni.

Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, spune Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.

Însă, conform legii, proprietarul este cel care primește amendă dacă nu are repartitoare.

Reacția unor parlamentari la propunerea de acordare a unui sprijin financiar

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, a propus demararea unui program național prin care să fie acordat sprijin financiar pentru montarea repartitoarelor individuale.

„Există un mit urban că plătim mai mult dacă avem repartitoare. Termenul de montare e ușor să îl prorogi, dar mai greu cu montatul. Să găsești o soluție e mai greu, cel mai simplu e să spui: Descurcați-vă voi între voi.

E ca la asigurarea obligatorie a casei: ea e obligatorie, însă doar unul din cinci români și-au asigurat casa. Măcar scoate obligatorie din sintagmă. Pe hârtie suntem foarte buni, dar din clipa în care ieși din parlament ești luat la mișto dacă vorbești de respectarea legii.”, a spus el.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” a adăugat că a încercat să propună în Parlament acordarea unui sprijin financiar pentru montarea repartitoarelor individuale și a primit de la trei parlamentari mesaje scurte, de genul: „nu este momentul acum”.