30 oct. 2023 | 18:16

N-ai asigurare obligatorie la casă? Te joci cu focul, riscuri imense să piezi toată averea peste noapte

ACTUALITATE
N-ai asigurare obligatorie la casă? Te joci cu focul, riscuri imense să piezi toată averea peste noapte

Mulți români continuă să neglijeze importanța asigurării obligatorii a locuințelor, pe fondul schimbărilor climatice.

Traversăm o perioadă marcată de puternice modificări la nivel climatic, iar acest lucru se vede cu ochiul liber, nefiind nevoie să citești studii de specialitate care să ateste acest lucru.

E tot mai evident faptul că normalitatea se schimbă și că trebuie să ne adaptăm unor noi legi ale naturii, din păcate unele mult mai dure.

În aceste condiții, suntem mai expuși riscurilor de dezastre naturale, inclusiv cel presupus de inundații.

Românii își lasă agoniseala de-o viață la întâmplare

Pentru mulți oameni, gospodăria în care locuiesc este singura lor avere și totuși nu o protejează sub nicio formă, deși riscurile au crescut în ultimii ani. Inundațiile sunt tot mai dese și apar chiar și-n zone ce erau considerate a fi la adăpost înainte.

Citește și Banca Mondială a dat un avertisment clar pentru România. Suntem descoperiți în fața dezastrelor naturale

Fără măcar o asigurare de bază, dacă te lovește nenorocirea nu primești niciun ajutor, pierzi totul peste noapte.

România este deosebit de vulnerabilă la riscurile asociate schimbărilor climatice, în special la inundații și secetă, arată un raport recent care ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri.

Citește și Obligatoriu, de pe 11 noiembrie 2023, pentru toți românii care au locuințe în proprietate: s-a schimbat legea

Nu e de glumă cu schimbările climatice. Poți rămâne pe drumuri

Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România (RTCD) al Grupului Banca Mondială arată că România este vulnerabilă la o gamă largă de dezastre naturale induse sau exacerbate de schimbările climatice, în special la inundații și secetă, ceea ce expune țara la riscuri macro-fiscale semnificative. Expunerea la riscul de inundații, deja considerabilă în majoritatea țării, este prevăzută să crească pe fondul schimbărilor climatice.

„În timp ce provocările legate de realizarea decarbonizării sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale și economice și investiții eficace susținute din fonduri publice, private și europene, România își poate crește nivelul de trai, atingându-și în același timp obiectivele climatice,” a declarat Marina Wes, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

Amintim că legislația privind asigurarea obligatorie a locuințelor s-a modificat recent. Astfel, vorbim despre o creștere a primei de asigurare la 130 de lei, de la echivalentul actual de aproximativ 20 de euro sau 100 de lei.

Citește și Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor, asigurarea obligatorie a locuințelor. Ce se schimbă cu PAID