Toți românii care fac succesiunea trebuie să știe. Când plătești impozit pe moștenire, cum scapi de el, pe lângă cheltuielile notariale

de: Alexandru Puiu
28 08. 2023

Când vine vorba de moșteniri și succesiuni, există o serie de particularități legislative pe care cei mai mulți români nu le știu și, nu de puține ori, se confruntă cu niște costuri extraordinare pentru faptul că le-au lăsat părinții o proprietate sau alte bunuri la deces.

Ca referință, conform Avocatnet.ro, succesiunea reprezintă procedura prin care patrimoniul unei persoane decedate este transmis moștenitorilor săi. Succesiunea poate fi făcută atât la notariat, cât și la instanța de judecată. De cele mai multe ori, e preferată succesiunea la notariat, datorită costurilor mai mici și a termenelor mai scurte. În practică, în tribunal se ajunge când moștenitorii nu cad de acord asupra modului în care se împart bunurile.

Când plătești impozit pe moștenire, la succesiune

Deși este o etapă foarte dificilă din viața unui om să se ocupe de împărțirea bunurilor unui membru al familiei după deces, ar fi bine să nu amâni prea mult procedura. Nu de alta, dar riști costuri adiționale, iar acestea vor veni din buzunarul moștenitorilor. Concret, în conformitate cu legislația din România, dacă succesiunea nu se finalizează în cel mult doi ani de la decesul persoanei a cărei moștenire se împarte, moștenitorii vor plăti, pe lângă costurile notariale, un impozit de 1% din valoarea bunurilor moștenite către statul român.

Particularitățile legate de succesiune și moștenire, cât și definițiile pentru fiecare termen se stabilesc prin Codul Civil. Tot Codul civil stabilește că “cel chemat la moștenire în temeiul legii sau al voinței defunctului poate accepta moștenirea sau poate renunța la ea” și că “prin succesibil se înțelege persoana care îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru a putea moșteni, dar care nu și-a exercitat încă dreptul de opțiune succesorală”.

În același timp, Codul Fiscal stabilește scutirea de impozit pentru cei care fac succesiunea în termenul de doi ani. ”Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1) (pentru transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – n. red.), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii”, se arată în lege.

În schimb, “în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus (doi ani de la data decesului autorului succesiunii – n. red.), moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale”, se specifică în Codul fiscal, conform sursei citate.