Top 5 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre apă, cea mai importantă resursă a planetei noastre. Diferența care există între apa caldă și cea rece
Apa este cea mai prețioasă resursă a planetei Pământ. Toate ființele vii sunt compuse, cel puțin parțial, din apă și toate au nevoie de apă pentru hrană, hidratare, igienă și reglarea căldurii.
Apa cade liber din cer și încă alimentează o industrie de mai multe miliarde de dolari. Dar, în timp ce toată lumea este de acord că apa este importantă, eforturile de conservare a apei și de a oferi apă curată tuturor cetățenilor lumii nu au rămas constante. Peste 70% din suprafața Pământului este apă, dar puțină este potabilă și, odată cu creșterea populației și a temperaturilor globale, aprovizionarea lumii cu apă se apropie de o criză. Iată câteva lucruri despre apă pe care probabil nu le știai.
Ce nu știai probabil despre apă
Apa este o resursă finită. Apa de pe Pământ în prezent este aceeași apă care a fost întotdeauna pe Pământ și a călătorit prin ciclul apei din nou și din nou. Bei aceeași apă care a circulat pe vremea lui George Washington, Iulius Caesar și dinozaurilor.
Poate știi deja că apa este singura substanță comună care există în mod natural sub formă lichidă, gazoasă și solidă. Dar știai că, în circumstanțe foarte precise, apa poate exista ca toate trei simultan? Când temperatura sa atinge 17.770 de grade Celsius și se confruntă cu o presiune de 611,657 de pascali, apa intră într-o fază numită punct triplu, când formele sale lichide, gazoase și solide sunt toate în echilibru perfect. Cea mai mică fluctuație în oricare dintre cele trei direcții decide starea acesteia.
De asemenea, gheața în sine are 16 faze distincte, fiecare având propria sa structură cristalină. Diverse grade de presiune pot crea cristale de gheață care sunt cubice, hexagonale sau chiar amorfe.
Mai mult, într-un proces numit depolimerizare termică, apa poate fi supraîncălzită și folosită pentru a transforma orice material organic în ulei.
O mare parte din apa Pământului se află în atmosferă, care conține mai multă apă decât toate râurile, lacurile și rezervoarele din lume la un loc. Cu toate acestea, dacă acea apă s-ar extinde pe întreg globul, ar fi doar un centimetru adâncime.
Știai că apa caldă „sună” diferit față de apa rece? Apa rece este mai vâscoasă decât apa fierbinte, deoarece moleculele se mișcă mai lent; acest lucru afectează sunetul pe care îl face apa când este turnată sau când curge de la un robinet. Într-un experiment condus de o companie britanică, cercetătorii au aflat că 96% dintre oameni au reușit să facă diferența dintre apa caldă și cea rece doar după sunet.
Un alt lucru interesant despre apa în starea sa solidă este că gheața este cu 9% mai ușoară decât apa lichidă, motiv pentru care plutește. Când apa îngheață, se cristalizează, întinzând legăturile de hidrogen și făcând-o mai puțin densă. Acest lucru face ca apa să fie diferită de majoritatea celorlalte lichide, care devin mai grele atunci când îngheață.
Ai auzit de efectul Mpemba? În anumite condiții, apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece. Acest fenomen se numește efectul Mpemba. Nimeni nu este destul de sigur de ce, dar există o serie de explicații sugerate, inclusiv evaporarea care reduce masa apei, înghețul izolează apa mai rece și apa rece care conține mai multe gaze rezistente la frig.
Corpul uman este undeva între 50% și 65% apă; asta înseamnă că un om care cântărește 68 de kilograme conține aproximativ zece galoane de apă. Bebelușii, cu 78% apă, au puțin mai multă apă decât oamenii în vârstă. Fetușii sunt, practic, în totalitate apă – apa reprezintă 95% din corpul unui făt.
Oamenii pierd aproximativ o jumătate de galon de apă pe zi prin transpirație, urinare și respirație – mai mult dacă trăiesc în climate mai calde sau se angajează în exerciții fizice intense frecvente. Oamenii pierd aproximativ o cană de apă în fiecare zi doar din respirație.