Student Invest și Family Start, modificate peste noapte: ce se întâmplă cu banii noștri pentru nunți, botezuri, studii sau mașină nouă

de: Mădălina Bahrim
20 09. 2023

Două programe care se anunță a fi de mare impact și cu un uriaș potențial social au suferit brusc modificări. Este vorba despre StudentInvest și FamilyStart, programe prin care românii pot accesa fonduri substanțiale pentru cele mai importante momente din viața lor.

Concret, recent ambele programe au suferit modificări ale condițiilor, iar în acest sens tocmai a fost publicat și ordinul care face posibilă aplicarea noilor criterii.

Ce se întâmplă cu banii tinerilor din programele StudentInvest și FamilyStart

Acestea fiind spuse, „noutățile constau atât în majorarea plafonului de creditare pentru studenți, de la 50.000 lei la 75.000, cât și la majorarea vârstei până la care un tânăr este eligibil pentru a obține un astfel de credit: de la 31 la 40 de ani”, conform avocatnet.ro.

„Se aprobă Programul guvernamental de creditare «StudentInvest», finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 40 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ superior, autorizate să funcționeze provizoriu ori acreditate.

Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 de lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor”, spune legea.

Un alt articol arată că se aprobă Programul guvernamental de creditare «FamilyStart», finanțat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, având ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează împreună o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă, și care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 6.000 de lei, respectiv pentru familiile monoparentale care au venitul net lunar pe membru de familie de până la 7.500 de lei.

„Facilitarea accesului la finanțare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 150.000 de lei, în proporție de 80% de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea comisionului de analiză și de gestiune adiacente creditului/garanției, cât și 75% din dobânda totală, IRCC plus marja; dobânda aferentă programului este IRCC trimestrial plus o marjă de 4%, comisionul de analiză este de 0,2% la acordare calculat la valoarea creditului, iar comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual calculat la valoarea/soldul garanției; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei. Plafonul de garantare pentru anul 2023 este de 250 de milioane de lei. Pentru anii următori de garantare, plafonul anual de garanții care pot fi acordate în cadrul Programului se stabilește prin ordin comun al ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse și al ministrului finanțelor”, conform celor prevăzute de Legea nr. 224/2023.